5 tips til sunne oppskrifter

De fleste av oss har et ønske om å spise sunt i hverdagen.

Det kan imidlertid være vanskelig å navigere seg gjennom jungelen av kostholdsråd, dietter og ernæringsstoffer.

Et balansert kosthold med nok fisk og grønt er et godt utgangspunkt for de fleste av oss.

Se våre tips til sunne oppskrifter på enkel hverdagsmat her.

5 om dagen, 2-3 i uka

«5 om dagen» er Helsedirektoratet sin anbefaling om å spise fem porsjoner frukt, bær eller grønnsaker om dagen.

Det er i tråd med anbefalingen fra WHO (Verdens Helseorganisasjon) om å ha frukt og grønnsaker som en naturlig del av det daglige kostholdet.

I Norge er det også anbefalt å spise 2–3 porsjoner fisk eller sjømat i uka, samt grove kornprodukter daglig.

Vi i Findus er opptatt av at det skal være enkelt å spise sunt og gjøre gode valg i matveien. Du finner mer informasjon i seksjonen vår om kosthold og ernæring.

Om frukten, grønnsakene og fisken du spiser er fersk eller frossen spiller mindre rolle. Råvarer som raskt blir frosset ned beholder nemlig en stor del av næringsstoffene sine.

Små grep for et sunnere måltid

Du vet det sikkert: det er ikke så mye som skal til for å gjøre måltidet litt sunnere.

Men noen ganger trenger vi en påminnelse. Her er noen av de enkleste tipsene:

  • Bytt ut pastaen eller risen med produkter av fullkorn, eller lag poteter til. Poteten er ikke inkludert i «fem om dagen», men inneholder mer kostfiber, mineraler og vitaminer enn vanlig pasta og ris. Velger du små poteter, eller skjærer de opp i mindre biter før du koker de, tar det heller ikke mer tid enn å koke pasta eller ris.
  • Lag linse- eller bønnesalat som tilbehør, så får dere i dere kostfiber. Lager du litt ekstra, har du kanskje nok til lunsj dagen etter.
  • Ha en pakke eller to med grønnsaker i fryseren, så er det raskt gjort å få det med på middagstallerkenen selv om oppskriften kanskje ikke sier det. Det er lov å eksperimentere selv!
  • Bruk mer krydder og urter, og mindre salt! For høyt saltinntak kan øke risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer (kilde: Helsedirektoratet). Bruker du ferdige krydderblandinger, så vær oppmerksom på saltinnholdet i de. Det beste er å bruke urter – friske, frosne eller tørkede.
  • Se etter Nøkkelhullsmerket når du handler. Da vet du at produktet oppfyller visse krav, slik at du er et steg i «riktig retning».

Enkle, sunne oppskrifter

Her har vi plukket ut noen sunne oppskrifter som inspirasjon.

Flere oppskrifter finner du her, og vil du ha mer inspirasjon kan du kikke her.

Fiskegrateng med råkostsalat og sursøt dressing
Frisk opp tilbehøret til fiskegratengen med en annerledes råkostsalat, akkompagnert av en dressing med honning og sitron.

Byggrynsalat med erter
Godt som tilbehør, god alene. Denne bør du prøve! Byggryn er rikt på kostfiber, og er et godt alternativ til ris og pasta.

Ørretfilet med enkel tsatsiki
Her får ørretfiletene følge av ovnsbakte grønnsaker og en frisk tsatsiki du fint kan lage på forhånd.

Erteburger
Overrask med en grønn burger på kjøttfri mandag eller til helgekosen! Servér i grove hamburgerbrød eller med ovnsbakte grønnsaker eller Potato Dippers ved siden av.

Wrap med Fish rolls og mango
Fargerik og lettlaget, og kjempegodt! Bruk gjerne tortilla med fullkorn.