Hvordan du kan være effektiv på kjøkkenet – 15 lifehacks

I en hektisk hverdag hvor du sjonglerer hjem, jobb, studier, familie, venner og fritidsaktiviteter både for deg selv og eventuelle barn, kan alle små tips som gjør ting mer effektivt være til hjelp. Se listen nedenfor med 15 hverdagstips – lifehacks – og kanskje du finner noen nye du kan ta i bruk. Lifehacks er alt fra gode, gamle løsninger til smarte «gjør det selv» hverdagstriks.
Kitchen hack
  1. Uorganiserte kjøkkenskap? I skapet under vasken kan du feste en stang på tvers et lite stykke inni, og henge sprayflasker på. Da er de lette å få tak i, og du frigjør plass på bunnen til andre ting. Dersom du har småbarn i huset bør du ha barnesikring på skapdørene. Bruk små limkroker inni skap til grytekluter, oppvaskhansker etc. Ruller med bakepapir, aluminiumsfolie og plastfolie holder seg på plass i en tidsskriftsamler – heng den opp slik det passer best i skapet ditt. Kanskje skjærefjølene dine også passer i en tidsskriftsamler?
  2. Skal du dele opp flere små tomater, for eksempel til tomatsalat til Fiskekaker med spaghetti? Legg de på en tallerken, med en annen tallerken oppå – undersiden opp – legg hånden på, og før en stor (og skarp) kjøkkenkniv mellom de to tallerkenene. Da kan du dele alle på en gang, på brøkdelen av tiden det vil ta å dele én og én. Samme metode kan brukes på for eksempel druer.
  3. Med spedbarn eller små barn i huset kan man ofte bli avbrutt i matlagingen. Bruk tynne engangshansker, så er det bare å dra de av seg om du må skynde deg å avverge en katastrofe, trøste eller ordne noe.
  4. Samle avskjær og søppel i en liten pose eller bolle på kjøkkenbenken mens du forbereder maten. Da sparer du tid på å kaste avfallet underveis, og holder arbeidsområdet ditt ryddigere. Er du opptatt av å kildesortere og bekjempe matsvinn, sorterer du det mens du holder på.
  5. Skrap av skinnet på ingefærrot med en teskje. Da får du mer ut av den enn ved å skrelle med potetskreller.
  6. Mål opp honning og andre seige ingredienser uten at de setter seg fast i målebegeret ved å smøre på et tynt lag med nøytral matolje først.
  7. Tin frossen fisk (og annen mat) i kaldt vann. Det er faktisk den beste måten å tine på, ifølge forskning.no
Kitchen hack
8. Iskrem i pappkartong? Putt boksen med iskrem i en plastikkpose i fryseren, så er den mykere når du tar den ut.
9. Legg en tresleiv over kjelen når du skal koke ting, så koker det ikke over – og du slipper søl og klin.
10. Putt en brødskalk sammen med det brune sukkeret i en lys- og lufttett boks, så holder det seg mykt. Har sukkeret allerede blitt hardt, kan brødskalken også gjøre det mykere igjen.
11. Har du skjærefjøl av tre? Du kan rengjøre den med salt og sitron. Dryss på et lag med salt og gni med en halv sitron. Skyll av med vann.
12. Blir det mye grilling? Grillrista kan du rengjøre med en halv, rå løk. Fyr opp grillen, spray sitronsaft eller hvit eddik på grillristen, og gni med kuttsiden av løken. Husk at grillen er varm, så bruk grillvotter eller en grilltang til å holde løken med så du ikke brenner deg. 
13. Rå løk kan holde oppdelt avokado frisk lenger. Putt en bit rå løk ved siden av den oppdelte avokadoen i en lufttett boks eller pose. Prøv også å legge en bit rå løk på toppen av guacamole-restene før du dekker til.
14. Følger du oppskrifter fra kokebok/-hefte eller nettet? Bruk en buksehenger (kleshenger med klyper på) til å henge opp kokeboka – eller bare til å holde den åpen på riktig side. Bruker du nettbrett til å følge oppskrifter, men vil ikke ha den liggende på kjøkkenbenken og bli nedklint? Ta en kleshenger av ståltråd (slik du typisk får tilbake fra renseriet). Gjør den litt mer firkantet i fasongen, og lag en brett i nederkant som nettbrettet kan hvile på. Da kan du henge den opp.
15. Pimp opp ferdigretter for et raskt måltid som imponerer. La deg inspirere på YouTube-kanalen vår, hvor du finner fremgangsmåte for retter som ‘Thai Chicken med bønnespirer, peanøtter og granateple’, ‘Wok med laks, soya og sesam’ og ‘Thai style God gammeldags fiskesuppe’: