Tips til hverdagsmiddager for hele familien

Det er mange grunner til at et sunt kosthold for hele familien er viktig. Det trenger likevel ikke være ensbetydende med kompliserte, tidkrevende oppskrifter hvor du lager alt fra bunnen av – det går fint an å spise gode hverdagsmiddager selv om du bruker noen lettvinte løsninger. Barns holdninger til mat formes helt fra de er små, så et sunt, variert og balansert kosthold er grunnleggende for å skape et godt forhold til mat hos barnet ditt, og bra matvaner. Det inkluderer også å trives med å lage mat, og ikke at matlagingen blir et stressmoment.

Planlegg måltidene

Når du lager mat til familien, er forberedelser alfa og omega for at det skal være lettvint. Første steg for effektiv matlaging er å sette av litt tid til planlegging – om det er en time eller to på søndag for å klargjøre den kommende uken, eller om det gjøres mens du kobler av på fredag kveld – jo raskere du etablerer det som en rutine, jo enklere vil du se at det går etterhvert.

Et annet nyttig tips er å finne noe som du kan bruke i flere retter, for eksempel fiskekaker og fiskepinner. Det gjør ikke bare matlagingen raskere og enklere, det er også med på å redusere matsvinn. Og er det noe alle i familien liker, er det jo enda bedre!

Når du søker etter inspirasjon til matoppskrifter på hverdagsmiddager som passer til familien din, skal du vite at i Findus er vi opptatt av å satse på sunne og bærekraftige matvarer som forenkler, inspirerer og tar vare på deg og miljøet. Les videre for inspirasjon til hvordan du kan lage mat hele familien liker, med alt fra fisk til grønnsaker fra Findus sitt sortiment.

 

Matoppskrifter for hele familien

Frossen fisk av ulike typer er et allsidig utgangspunkt for varierte hverdagsmiddager. Både fersk og frossen fisk er bra for sunne måltider, for frossen fisk er like sunn som fersk. Variasjonen og det praktiske med frossen fisk gir stor variasjon av fiskemiddager, spesielt om tiden til matlaging er knapp. Våre Matlyst Fiskepinner er Nøkkelhullsmerket, og superenkle å tilberede. Kombinasjonen av høyt fiskeinnhold med sprø panering gjør at de er en kilde til både Omega-3, jod og proteiner. Og fisken vi bruker er selvsagt MSC-merket!

Her er noen serveringsforslag med fiskepinner og fiskekaker som faller hos smak hos de aller fleste rundt middagsbordet:

 • Fiskepinner i lompe på tre måter
 • Fiskepinner i rundstykke 

  Som lunsj eller middag, dette er en oppskrift som også er lett å tilpasse og variere etter smak og behag, og hva du har tilgjengelig i kjøleskapet. Liker ikke barna dill? Prøv med litt vanlig grønnsalat i stedet. Har du rester av den hjemmelagede remuladen fra grillmiddagen på søndag? Bruk den i stedet for yoghurt-dressingen. Er guttungen glad i tomat, mens tre-åringen må ha ketsjup på alt? Ja, da får de hver sin variant.

 • Wrappies fiski 2

  Eller rett og slett fiskekake-wrap! Har dere tid, kan barna få være med å kutte grønnsaker, legge i boller og putte det de vil ha i sin egen wrap.

 • Fiskepinner i cæsarsalat

  En deilig vri på denne klassiske retten passer fint til lunsj eller som lett middag – kanskje du har et stykke parmesan du snart bør bruke opp? Og det går an å «jukse» med å bruke ferdig dressing, om du vil spare litt tid på forberedelse.

 • Fiskekaker med spaghetti

Spaghetti er blant mange barns favorittmat, og det er enkelt å lage. Bruk fullkornsspaghetti hvis du ønsker en litt sunnere variant. I denne oppskriften kombinerer vi spaghettien med en frisk miks av tomater og basilikum.

Hvorfor er det viktig å samles rundt middagsbordet?

Nå som du kanskje har fått noen nye idéer til hverdagsmiddager, lurer du kanskje på hvorfor det er lurt å spise middag sammen som familie?

Gode matvaner handler om mer enn hva du putter i munnen, selv om det å spise variert er det viktigste. Det handler også om å nyte maten sammen, å skape gode stunder og opplevelser knyttet til mat. Det er for eksempel lettere å overspise om man inntar middagen foran TVen. Å samles rundt middagsbordet skaper rom for samtaler, og de små innblikkene i hverandres hverdag man kanskje ellers hadde gått glipp av.

Glem riktignok ikke at kvaliteten på familiemåltidene er vel så viktig som kvantiteten. For mange er det fullstendig urealistisk å få samlet hele familien til middag hver dag. Prøv heller å ha i alle fall noen familiemiddager i løpet av en uke, hvor dere skrur av TVen og legger vekk telefoner og andre oppmerksomhetsstjelende dingser.

Varierte og næringsrike hverdagsmiddager bidrar også til å skape gode matvaner hos barna. Og når dere sitter ned og spiser sammen, kan du legge merke til hva barna foretrekker å spise, oppfordre de til å smake på nye ting, og snakke om hvor maten faktisk kommer fra. Har du barn som er bestemte i matveien? Her er noen tips til hvordan du kan få barna til å spise sunt.  

Som du ser, kan det være enkelt å lage god hverdagsmiddag til familien, uten å svette over lange og kompliserte matoppskrifter. Du finner enda flere oppskrifter med både fisk, grønnsaker, kjøtt og vegetar i oppskriftsseksjonen vår. Lykke til!