Turmat – 5 enkle og sunne tips

Enten det er du selv, barna eller hele familien som skal på tur, kan det være utfordrende å lage fristende turmat som ikke krever alt for mye. Kanskje det er derfor det er så mange som griller pølser, fordi mange synes det er så lettvint?

I stedet for å kjøpe med grillpølser eller hamburgere neste gang, kan du jo ta med en pakke fiskekaker eller Fish & Crisp Rolls.

Litt sunnere, like enkelt! Og du – barn og unge liker fisk og grønnsaker! Vi har her samlet noen tips og oppskrifter som kan være til inspirasjon neste gang det kreves å ha med noe å spise når noen skal ut på tur.

Å ta med mat

Søndagstur med venner, klasseutflukt, tur i barnehagen, fritidsarrangementer – det er mange anledninger da vi trenger turproviant.

Er dere ofte på tur, kan det være lurt å investere i noen smarte matbokser.

For eksempel en som holder maten kjølig (eller varm) lenger, og en som har flere rom.

Suppetermos kan også være kjekt å ha.

Å lage mat på tur

Å tilberede maten på tur, trenger ikke å gjøres komplisert.

Om ikke dere er ihuga friluftsentusiaster som går ofte og langt på tur, trenger du ikke nødvendigvis å investere i turmatutstyr engang.

Ta deg en tur i en bruktbutikk eller på loppemarked, og kjøp en stekepanne og eventuelt en passe stor kjele som tåler varme fra bål eller grill.

5 tips til niste på kortere turer

>> Fiskesuppe på termos

En mettende, smaksrik suppe som du kan lage ferdig hjemme på forhånd, og ha med i termos. 

Ta eventuelt med rekene ved siden av, og tilsett de når suppen skal spises. Ha med noen gode brødskiver ved siden av om du vil være sikker på å bli ordentlig mett!

>> Byggrynsalat med erter

Tenk smart, og lag ekstra av denne til middag dagen før, så det blir nok til å ta med som niste.

Pakk med gaffel og deilig, grovt brød med godt smør, og du har et mettende måltid!

 

>> Røsti med brokkoli

Dette krever litt mer forberedelse, og forutsetter bål eller grill.

Røsti spises ofte som tilbehør, men kan fint også være et måltid i seg selv. I oppskriften serveres de med ovnsbakte tomater, men de kan du fint droppe på tur.

Lag ferdig røsti-røren på forhånd, og ha med en stekepanne som tåler å brukes på bål eller grill.

Husk litt olje eller smør til stekingen, og noe å snu de med.

>> Grønne pannekaker

Pannekaker er perfekt turmat! Lag røren hjemme på forhånd, og hell den over på flaske.

Så er det bare å ta med en liten stekepanne som tåler varme, litt olje eller smør og en stekespade.

Er det ikke mulig å steke de på turen, kan du også lage pannekakene helt ferdig hjemme.

Kalde pannekaker egner seg godt i matpakka, enten som de er, eller fyll de for eksempel med smøreost og skiver av skinke.

>> Potet- og ertesuppe

Suppe er super mat på tur, spesielt om høsten eller vinteren når det kan være litt guffent eller kaldt.

Lag suppen på forhånd, og ha med på termos. Pakk eventuelt med godt brød, foccacia eller flatbrød til å ha ved siden av.