5 tips og andre råd til deg som vil woke på grillen

Er du glad i å grille, og strekker sesongen så langt du kan? Mange tyr gjerne til de samme rettene gang på gang, og det kan fort bli mye kjøtt i løpet av en grillsesong. Du kan lage mye slags mat på grillen, og det trenger ikke være avansert eller tidkrevende å variere mer. Her har vi samlet noen tips til deg som ønsker å utvide horisonten litt, om hvordan du kan lage wok på grillen.
Grill med laks

Hva du trenger til grillen:

  1. Wokpanne: en original wokpanne med rund bunn kan settes rett på flammene for å få den varm nok. En flatbunnet wokpanne av støpejern eller aluminium kan settes rett på grillristen. 
  2. Ha alle ingrediensene klare før du begynner. Noen grønnsaker trenger lenger tid enn andre, så det er lurt å ikke blande alt sammen. Ikke ha dårlig samvittighet for å bruke frosne grønnsaker også om sommeren – de er minst like sunne som ferske grønnsaker, og de reduserer matsvinn. For ikke å glemme at de sparer deg for tid! Bruk gjerne wok-blandingene fra Findus som utgangspunkt, og miks til med krydder eller saus.
  3. Høy varme: wok skal gå raskt. For at grønnsakene skal holde seg sprø, må du ha høy varme. Det er lettest å regulere på en gassgrill, eller følg godt med på kullet. Bruker du kull, kan du samle det midt i grillen så wokpannen blir varmest i bunnen. Engangsgriller eller små griller er ikke egnet.
  4. Akkurat som inne på kjøkkenet, bør du woke små mengder av gangen. Oppbevar maten i en ildfast form hvis du skal woke en stor porsjon. Så gir du bare alt sammen en siste omgang i woken til slutt!
  5. Ønsker du nudler eller ris til woken, er det mulig å koke det på grillen, for eksempel i en ildfast form om ikke kjelene dine kan brukes på grillen. Det enkleste er likevel å gjøre det på kjøkkenet.

Du kan også finne inspirasjon ved å søke etter wok blant våre oppskrifter.Som en motsats til pølsene og kotelettene kan du jo for eksempel prøve aspargesbønner og reke-wok eller wok med laks, som ofte også godtas hos de yngre.

Grill med rotgrønnsaker

Ikke glem godt grillvett!

Her er noen av de viktigste rådene for å grille på en trygg måte:

  • Ha en bøtte vann eller hageslangen klar i umiddelbar nærhet, i tilfelle det skulle skje et uhell. Gnister kan fyke, flammer kan slå høyt – og da vil du ikke sløse bort tid på å løpe etter vann
  • Aldri sett grillen for nærme vegger eller tak, og sørg for at den står stødig
  • Har du gassgrill, husk å sjekke slangen for lekkasjer jevnlig
  • Bruker du kull (eller briketter) må du være sikker på at asken er kald (alle glør er helt slukket) før det kastes på en forsvarlig måte. La det f.eks. trekke i vann, eller oppbevar i brannsikker bøtte med lokk
  • Barn og dyr må være under oppsyn i nærheten av grillen