Fiberrik mat

Fiberrik mat

Får du i deg nok fiber? Det skal ikke være vanskelig; se tips her! 

 

Kostfiber er bra for helsa

Mange av oss spiser litt for lite mat med fiber i hverdagen, selv om det har blitt bedre igjen de senere årene. Grønnsaker er en viktig kilde til fiber – derfor er vi i Findus opptatt av at det skal være lett å spise nok grønnsaker i hverdagen.

I tillegg til at fiber er bra for fordøyelsen og gir metthetsfølelse, er det mye forskning som tyder på at kostfiber har flere positive helseeffekter.

Tips til å spise mer mat med fiber i hverdagen

Noen enkle små grep kan være nok til å få økt fiberinntaket ditt noen hakk. Gjør det eventuelt litt av gangen, for å endre rutiner kan være mer oppnåelig om du ikke forsøker å endre på mye samtidig.

  • Drikk en smoothie, spis havregrøt eller yoghurt med topping av nøtter og bær.
  • Bland inn bønner, linser eller litt havrekli i kjøttdeigen til middag.
  • Bytt ut vanlig pasta med fullkorns-/fiberpasta.
  • Prøv nye måter å spise grønnsaker på, som våre sprøbakte grønnsaksfries, eller ved å teste nye oppskrifter. Sjekk ut alle oppskriftene våre med erter, for eksempel.
  • Velg matvarer med Nøkkelhullsmerket når du kan.
  • Sjekk brødskalaen når du kjøper brød, og velg de grovere typene.
  • Baker du selv? Prøv å bytte ut noe av melet med grovere typer.
  • Spis frukt! Spesielt for barn, men også for mange voksne, har det vist seg at vi spiser mer om frukten er kuttet opp. Blir det ikke spist opp, så bruk det i en smoothie til kvelds eller frokost!
  • Nøtter og tørket frukt kan være en fin snacks på ettermiddagen, da det også er en god energikilde.

Fiberrike matvarer

Vi har allerede nevnt at det er bra å spise grove kornprodukter, frukt og grønnsaker. For å gjøre det enda litt lettere å variere i hverdagen, har vi satt opp lister med noen eksempler på kostfiberinnholdet i forskjellige matvarer. Husk at det kan være lurt å sjekke næringsinnholdet på pakken (om mulig), da innholdet kan variere basert på type/merke. 

Tenk også på at noen av disse matvarene inneholder mye av andre ting som er viktige for kroppen din, f.eks. proteiner, vitaminer og antioksidanter. 

 

Referanse: https://www.matvaretabellen.no/

Grønnsaker, belgvekster o.l. – fiberinnhold pr. 100 gram:

  • Kidneybønner, hermetiske: 7,2 g
  • Kikerter, hermetiske: 6,2 g
  • Grønne erter, fryst: 5,5–6,5 g
  • Hermetiske linser, grønne: 4,4 g
  • Pastinakk, rå: 3,8 g
  • Persillerot, kokt: 3,8 g
  • Rosenkål, fryst: 3,5–3,7 g
  • Aspargesbønner, fryst: 3,5 g
  • Avocado: 3,1 g
  • Brokkoli, fryst: 2,7 g
  • Mais, hermetisk: 1,9 g

Frukt og bær – fiberinnhold pr. 100 gram:

  • Molter: 6 g
  • Bjørnebær: 5,3 g
  • Aprikos, tørket: 5,3 g
  • Solbær: 5,2 g
  • Rips: 5,1 g
  • Granateple: 4 g
  • Blåbær: 3,3–4,6 g
  • Bringebær: 4,3 g
  • Pære, rå: 2,9–4,5 g
  • Jordbær: 2 g

Korn, ris, pasta, nøtter o.l. – fiberinnhold pr. 100 gram:

  • Chiafrø, tørket: 40,8 g
  • Hvetekli: 30 g
  • Havrekli: 13 g
  • Mandler: 10,6 g
  • Solsikkefrø: 10 g
  • Pistasjnøtter, usaltet: 8,8 g
  • Bulgur, kokt: 3,1 g
  • Pommes frites varianter, fryst: 3–4,6 g
  • Villris (brun ris, naturris), kokt: 2,1 g
  • Pasta, kokt: 1,4–3,4 g