Best før og merking av mat

Har du noen gang sett på datomerkingen på et produkt, og lurt på om du kan spise det eller oppbevare det litt lenger?

Først og fremst: Merking av mat i Norge er regulert av lover og forskrifter, så det er ikke fritt frem. Regelverket ble oppdatert i 2014, og skal gjøre det enklere for deg som forbruker å forstå informasjonen ved å sikre at merkingen inneholder samme type informasjon oppgitt på lik måte. Matinformasjonsforskriften kan man finne på Lovdata, eller du kan finne informasjon hos Mattilsynet.

Merkingen av mat

Noen opplysninger på merking av matprodukter (næringsmidler) er pålagt, noen gjelder kun i visse tilfeller, og noen er frivillige. Her gir vi en kort oppsummering av hva du vil kunne finne på produkter fra Findus. Noen av de er kun relevante på enkelte produkter.

Best før og Siste forbruksdag – dette er forskjellen

Du ser trolig mest av «best før» merking. «Siste forbruksdag» (eller siste forbruksdato) benyttes på mat som er lett bedervelig, og kan utgjøre en fare for menneskers helse om de spises etter for lang tid. Dette gjelder for eksempel fersk kjøttfarse (kjøttdeig), fersk fisk og kylling, rå pølser og innmat. Her kan du lese mer om holdbarhet i fryser.

Betegnelse (navn) 

Enkelt og greit – hva er navnet på produktet. For eksempel God Gammeldags Fiskegrateng.

Ingredienser – inkludert allergener og mengdeangivelse

Ingrediensene skal listes opp i synkende rekkefølge, det vil si det som det er mest av skal stå først. Det skal også fremkomme hvor stor andel av produktet hovedingrediensen(-e) utgjør; «Torskefilet (Gadus morhua) 30 %».

I ingredienslisten vil du se at eventuelle allergener er uthevet med fet skrift; for eksempel «melk».

Nettoinnhold 

Hvor mye inneholder pakken. Som oftest oppgitt i gram eller desiliter.

Oppbevaring

Hvordan produktet skal oppbevares for å være holdbart i henhold til datomerkingen. For eksempel «Dypfryst -18 oC».

Produsent

Du skal vite hvem som står bak produktet (ansvarlig næringsmiddelvirksomhet). På emballasjen på Findus-produkter finner du konsumentkontakt, slik at du kan komme i kontakt med oss om det er spørsmål om et produkt.

Opprinnelsesmerking

Hvor stammer råvarene fra? Dette kan ofte være oppgitt som koder, men det blir også mer vanlig å skrive forklarende. For eksempel «Fisket i Nordøst Atlanteren». 

Tilberedning

Må produktet behandles på en spesifikk måte for å være trygt å spise, skal det opplyses om. For eksempel «Må gjennomvarmes før servering».

Næringsinnhold (næringsdeklarasjon)

Dette skal oppgis per 100 gram eller 100 ml, og så er det valgfritt å i tillegg oppgi på flere måter – for eksempel per porsjon. Her finner du blant annet ut hvor mye energi (kcal), fett og karbohydrater produktet inneholder. 

Annen merking og symboler

I Findus har vi også begynt å merke med hvordan emballasjen skal avfallsorteres – for eksempel om den kan kildesorteres som papp eller plast.

På mange av våre produkter vil du også kunne se andre merker, som MSC Sertifisert fisk, Nyt Norge og Nøkkelhullsmerket.

Kan maten oppbevares lenger enn best før-datoen?

Forutsatt at maten har blitt oppbevart riktig, er det mange av Findus sine produkter som holder seg litt lenger enn datomerkingen sier. Vi anbefaler riktignok å spise de opp innen, nettopp fordi de er best før angitt dato – smak, konsistens og næringsinnhold kan begynne å gå tapt, i tillegg til forringelse. Det samme gjelder for mange andre produkter. Les gjerne mer om dette hos Matvett