5 ting å vite om ferskfryste grønnsaker fra Findus

Ferskfryste grønnsaker - kort forklart

Vi i Findus har et bredt sortiment av grønnsaksprodukter, med alt fra erter og aspargesbønner til rotgrønnsaker og wok-blandinger. Felles for alle produktene er at grønnsakene er nøye utvalgt, høstet på sitt beste og fryst inn mens de er ferske; de er ferskfryst. I denne artikkelen har vi kort forklart flere ting vi vet mange lurer på, alt fra innfrysingsteknikk til tilberedning. 

1. Hvordan foregår innfrysingen av Findus-grønnsakene?

For å bevare grønnsakene på best mulig måte bruker vi skånsomme og raske innfrysingsmetoder. Vi høster grønnsakene når de er på sitt beste, for å bevare smaken og kvaliteten på best mulig måte. På fabrikken blir grønnsakene vasket og rengjort med forsiktighet, og evt. skrelt og kuttet i varierende former og størrelser. Vi fryser så grønnsakene raskt inn til temperatur under -18° C. Grønnsaker som rotgrønnsaker, blomkål, brokkoli og rosenkål blir raskt dampet og avkjølt (også kalt blansjert) før innfrysing, noe som bevarer både tekstur og smak enda bedre.  

2. Hvilke egenskaper har ferskfryste grønnsaker fra Findus?

De ferskfryste grønnsakene fra Findus er sammenlignbare som tilsvarende ferske råvarer, både når det gjelder næringsinnhold og sensoriske egenskaper. Ved hjelp av avanserte fryseteknikker beholder grønnsakene både utseende, smak og næringsstoffer.

Når man fryser ned mat omdannes vanninnholdet som naturlig er tilstede inne i maten til iskrystaller. Jo raskere nedfrysingen er, jo mindre blir iskrystallene, og jo bedre bevarer man kvaliteten på maten. Findus benytter raske fryseteknikker som fører til at vannet i råvarene omdannes til mikroiskrystaller, og dette innebærer at maten opprettholder både form, tekstur, smak og næringsinnhold.

3. Hva er det som er så bra med ferskfryste grønnsaker fra Findus?

Å spise våre ferskfryste grønnsaker har mange fordeler. De er ferdig vasket, skrelt og kuttet, og må kun tilberedes: bare gi dem et raskt oppkok i kjelen eller noen minutter i stekepanna, og vips så har du gode grønnsaker klare til å nyte. Når du velger frosne grønnsaker er det også lett å variere og nyte norske grønnsaker selv midt på vinteren. Som nevnt over bevares også både de sensoriske og næringsmessige egenskapene. I tillegg er det både praktisk og tidsbesparende, og gjør at du kan få middagen på bordet enda raskere. 

Frosne grønnsaker bidrar også til å redusere matsvinnet hjemme. Bruk det du trenger, og la resten ligge i fryseren til neste gang. Her holder grønnsakene seg ferske lenge, og du slipper å risikere at noe blir dårlig.

4. Hvordan skal ferskfryste grønnsaker fra Findus tilberedes?

Våre frosne grønnsaker tilbereder du akkurat på samme måte som ferske. Du trenger ikke å tine dem – bare stek dem raskt i stekepannen, dampkok i en kjele eller la de få en runde i mikrobølgeovnen. På pakken har vi alltid en enkel anvisning for hvordan du skal tilberede grønnsakene. Bruk grønnsakene som de er, eller ha de i retter som gryteretter, pastaretter eller supper. Eller hva med å lage omelett eller matmuffins med frosne grønnsaker? Du trenger ikke varmebehandle dem på forhånd, bare ha grønnsakene rett i røra. Eller du – hva med å driste seg til å prøve å lage is, lapper eller pannekaker med erter? Mulighetene er uendelige – bruk kreativiteten din, og prøv deg på noe nytt! Her kan du lære mer om hvordan du tilbereder frosne grønnsaker

5. Hvilke standarder følger Findus for dyrking av grønnsaker?

Findus overholder strenge standarder for mattrygghet og bærekraft. Vi garanterer kvaliteten på råvarene våre, som er nøye utvalgt og dyrket med kjærlighet hos være bønder. Våre agronomer følger dyrkingen tett og sikrer at avlingene er gjennomgående produsert i henhold til våre nøkkelprinsipper for ansvarlig og bærekraftig landbruk. Dette inkluderer blant annet tiltaksplaner for jordhelse, næringskontroll, gjødsling og bruk av plantevernmidler.

Vi jobber kontinuerlig med å sikre langsiktige og bærekraftige praksiser for å ivareta både høy kvalitet og fremtidig tilgang. I Findus Norge har vi lang tradisjon for nært samarbeid med norske bønder, og omtrent 94% av vår totale grønnsaksportefølje kommer fra våre 125 kontrakterte dyrkere som følger kvalitetssystemet for landbruket (KSL). KSL er underlagt den uavhengige stiftelsen Matmerk, som også forvalter merkeordningen Nyt Norge. Her kan du lese mer om ansvarlig dyrking av grønnsaker.

Fordeler med ferskfryste grønnsaker fra Findus