Oppbevaring av mat

Slik oppbevarer du maten best i fryser og kjøleskap

Noe av det viktigste når det kommer til oppbevaring av mat i fryser og kjøleskap, er riktig temperatur. "Hvor kaldt skal det være i fryseren?" Og hvilke andre ting bør du tenke på? Her har vi samlet litt informasjon. 

Kjøleskap: Riktig temperatur 

Temperatur i kjøleskap bør ikke overstige 4°C. Blir kjøleskapstemperaturen høyere, kan bakterier formere seg. Tenk på at om kjøleskapet er veldig fullt, vil luftsirkulasjonen bli dårligere, noe som fører til høyere temperatur.

Fryser: Riktig temperatur

Temperatur i fryseren bør være –18°C eller lavere. Temperaturen bør holdes stabil.

Innfrysing av mat bør skje så raskt som mulig. Moderne frysere har ofte funksjoner som hurtiginnfrysing, som sørger for at matvarene fryses raskere.

Hvis du vet at du skal fryse ned mye mat (kanskje har du vært heldig og fått mye fisk på fisketur?) eller har handlet mye fryst mat, kan du skru ned temperaturen i fryseren til -25°C i forkant. 

Hvor kaldt det skal være i fryseren er altså minst –18 grader.

Hva med maten i fryseren om strømmen går?

Blir strømmen borte, bør du sørge for å holde døren til fryseboksen eller –skapet lukket så mye som mulig for å ikke slippe ut kulden. Er fryseren nesten tom, vil temperaturen stige raskere.

Ser det ut til å bli langvarig strømbrudd (6 timer eller mer), kan du hjelpe fryseren å holde temperaturen nede ved å isolere den. Trekk ut stikkontakten og dekk den til/pakk den inn med pledd, dyner, avispapir eller lignende. Senk også temperaturen i rommet der fryseren står om det er mulig.

Har matvarene bare begynt å tine/tint litt, kan du fryse de ned igjen. Er de derimot blitt nesten helt opptint, bør du bruke maten – da skal den ikke fryses ned igjen. Er det for eksempel kjøtt, kan du steke det opp og deretter fryse det ned igjen.

Beste måte å oppbevare mat i fryseren

Skal du fryse ned matvarer eller restemat, er det noen anbefalinger du bør følge.

 • Pakk inn maten i lufttette poser, frysefolie eller bokser som er merket at kan brukes til mat og tåler frysetemperatur. Sjekk bunnen på boksen, her vil du se symboler som sier hva akkurat den boksen tåler. Luft gjør at maten tørker ut, så forsøk å presse ut mest mulig luft/pakke tettest mulig. Bare husk på at ting med væske i vil utvide seg når det fryses, så for gryter, supper o.l. bør du ikke fylle helt fullt.
 • Kjøl ned maten før den fryses. En times tid i kjøleskapet før du putter maten i fryseren er hensiktsmessig for de fleste typer mat.
 • Fryser du ned mat som nærmer seg best før-datoen, så tenk på at den ikke vil ha like lang holdbarhet som den normalt ville hatt. Du bremser forringelsen, men den stanser ikke. Slik mat bør tilberedes og spises med en gang etter den er tatt ut av fryseren.
 • Noen typer mat og råvarer bør behandles før de fryses ned. De fleste typer fersk sopp bør for eksempel forvelles før de fryses ned. Friske grønnsaker forvelles også ofte før de fryses ned. Hvordan vi gjør det i Findus kan du lese om her: 5 ting å vite om Findus ferskfryste grønnsaker.
 • Merk maten! Fryser du ned mat og råvarer selv, er det veldig lurt å sørge for ordentlig merking. Hva er det (det er ikke alltid så lett å se forskjell når det har fryst inn), når ble det høstet/kjøpt. Prøv å gjør det til en vane å flytte om på tingene i fryseren slik at det eldste ikke havner lenger og lenger ned/bak og blir glemt før det er for sent.
 • Ikke bryt frysekjeden. Kjøper du frosne matvarer som du skal putte i fryseren når du kommer hjem, er det viktig at de ikke rekker å begynne å tine på veien. Har du lang vei hjem, eller regner med å bruke lang tid, er det smart å bruke isolerte poser til de frosne varene. Har du ikke slik pose for hånden, kan det også hjelpe å pakke inn varene i et skjerf, en jakke eller lignende.

Oppbevaring av mat i kjøleskap

I tillegg til å sørge for å ha det kaldt nok i kjøleskapet, er det enkelte anbefalinger du bør følge, og noen smarte råd det kan være verdt å merke seg.

 • Det er kaldest nederst i kjøleskapet. Fersk mat bør derfor få plass nede. Mange kjøleskap i dag har merkede «soner». Det kan være lurt å følge disse for organisering i kjøleskapet, da de kan bidra til optimal oppbevaring for de ulike typene matvarer.
 • Fersk mat bør ikke komme i kontakt med ferdiglaget mat eller matrester – det kan skape bakterievekst.
 • Unngå smitte av lukt og smak. Bruk tette bokser, poser o.l. for å unngå at ulike matprodukter avgir eller tar til seg lukt og smak. Det minsker også sjansen for bakteriespredning, og maten holder seg god lenger.
 • Avkjøl maten først. Har du matrester eller laget ferdig mat til senere? Varm mat i kjøleskapet er ikke så lurt – den bør få avkjøle seg litt først. La maten stå på benken til det har dampet fra seg. Rør gjerne litt rundt (om mulig) for å sikre at maten avkjøles helt igjennom.
 • Kokt ris og pasta må avkjøles hurtig. Dette for å unngå at den naturlige bakterien Bacillus cereus formerer seg. Sett kjelen/bollen i kaldt vann for rask nedkjøling. Deretter oppbevares kokt ris i tett beholder i kjøleskapet. Ris kan også fryses ned og tines i micro, men konsistensen på risen endrer seg ofte litt etter å ha vært nedfryst.
 • Stekt kjøttdeig og stekt kylling kan oppbevares i kjøleskap i noen dager. Under ideelle forhold så lenge som 4–5 dager, men vil du være på den sikre siden så hold deg til 2–3 dager.

Husk: Se, lukt og smak om du er usikker på om maten er blitt dårlig.

Oppbevaring av Findus fisk og grønnsaker

Vi anbefaler at våre produkter oppbevares dypfryst, det vil si -18 oC eller kaldere. Har de begynt å tine, bør de tilberedes og spises, eller – avhengig av produkt – fryses ned igjen i kokt/stekt tilstand.