Er rosenkål sunt? Og mye annet du kanskje lurer på om rosenkål

Her har vi samlet ofte stilte spørsmål om rosenkål.

Den lille kålen har vokst i popularitet, og mange har fått opp øynene både for fordelene med å inkludere mer rosenkål i kostholdet sitt, og at den egner seg til mye mer enn julematens tilbehør.

Er rosenkål sunt?

Ja. Rosenkål har høyt innhold av C-vitamin, kostfiber, vitamin B12 (folat), og protein. Rosenkål inneholder også flere vitaminer og mineraler1.  

Hvor mye rosenkål bør beregnes per person?

Som tilbehør til for eksempel kalkun eller ribbe, kan du beregne 80–100 gram rosenkål; gjerne mer hvis du ikke serverer flere typer grønnsaker til.

Hvor lenge skal frossen rosenkål koke?

Frossen rosenkål skal koke i ca. 5 minutter. Lær alt om å koke rosenkål her. 

Er det best å koke eller dampe rosenkål?

Begge deler går helt fint. Det som er viktig, er å ikke overkoke den – da kan smaken bli litt bitter.

Kilde: Matvaretabellen og NHI

Hvor mange kalorier er det i rosenkål?

Findus rosenkål gir 30 kcal (130 kJ) per 100 gram. 

Er det mange karbohydrater i rosenkål?

Nei. Per 100 gram ubehandlet rosenkål er det 4 gram karbohydrater. 

Inneholder rosenkål protein?

Frossen rosenkål inneholder 5 gram protein pr. 100 gram.

Er det jern i rosenkål?

Rosenkål inneholder litt jern (Fe): For fryst rosenkål 0,5 mg pr. 100 gram. 

Inneholder rosenkål kalsium? 

Ja, frossen rosenkål inneholder 37 mg kalsium (Ca) per 100 gram2

2 Kilde: Matvaretabellen

Hvordan tilberede frossen rosenkål?

Frossen rosenkål kan tilberedes på flere måter: Steke, ovnsbake, smørdampe, koke.

Hva passer rosenkål til?

Rosenkål passer til mer enn du kanskje tror! Blant annet: Som tradisjonelt tilbehør til kalkun, til annet kjøtt (f.eks. stek), til torsk og laks, sammen med andre grønnsaker som for eksempel gulrøtter og søtpoteter, og med ost som parmesan, gruyere, og cheddar. 

Hvordan lage god rosenkål?

Vi synes rosenkål blir knallgod når den stekes eller ovnsbakes. Mange foretrekker den smørdampet.
Se alle våre oppskrifter med rosenkål her for inspirasjon.

Kan jeg fryse ned rosenkål?

Frossen rosenkål som har tint skal du ikke fryse ned på nytt. Fersk rosenkål kan fryses ned, men må renses, vaskes og forvelles eller blansjeres først.

Hvordan forvelle rosenkål?

Fersk rosenkål forvelles ved å legges i kokende vann i noen minutter (ca. 3), og deretter legges i iskaldt vann før de fryses ned. I Findus har vi raske innfrysingsmetoder for å bevare næringsinnhold, smak og tekstur. Rosenkål blansjerer vi før den fryses raskt ned.

Hva er næringsinnholdet i rosenkål?

Næringsinnholdet til 100 gram ren rosenkål er bl.a. 30 kcal, 0,6 g fett, 4 g karbohydrater, 3,5 g kostfiber og 5 g protein. Næringsinnholdet står oppgitt på produktsiden samt pakningene våre.

Inneholder rosenkål vitaminer?

Ja, rosenkål inneholder både vitamin C, A, E, K, og flere av B-vitaminene3

Når er rosenkål i sesong?

Rosenkål kalles ofte en «vintergrønnsak», fordi den i Norge kan høstes helt fra juli til januar. Det er selvsagt avhengig av hvor den dyrkes og når den ble sådd.

Finnes det rød rosenkål? Og lilla?

Det finnes sorter av rosenkål som har lilla farge – ofte også omtalt som rød.

3 Kilde: Matvaretabellen og NHI