Ferske frosne grønnsaker

Sesongens første grønnsaker året rundt

Har du noen gang dyrket grønnsaker selv (kanskje i verandakassen?), vet du at lite kan måle seg med følelsen og smaken når du kan høste inn de første grønnsakene. 

Grønnsakssesongen i Norge er ikke så lang, selv om bruk av nye metoder i landbruket kan forlenge sesongen, i alle fall for enkelte sorter.

I Findus vet vi å høste hver grønnsakstype når den er på sitt beste. Rask nedfrysing gjør at grønnsakene beholder all smak og næring. Les mer om fordelene med fryst mat her.

Erter – små grønne næringsbomber

Utsøkt søte og møre – vi er stolte av ertene våre. De blir høstet gjennom sommeren, fra norske gårder, og er perfekt tilbehør i seg selv. Du kan også gi de en enkel vri ved å mikse de med smeltet smør og urter, eller som en ingrediens i både kalde og varme retter, som salat og pasta.

Si erter, og vi sier fiber og C-vitamin!
I tillegg til å ha naturlig lavt innhold av sukker og rike på fiber, er erter en god kilde til protein, samt de inneholder vitamin C.

Protein er viktig for normal vekst hos barn, og sunne muskler og bein for mennesker i alle aldre. C-vitaminene i ertene hjelper kroppen å holde i gang de vanlige funksjonene for immun- og nervesystemet, i tillegg til metabolismen.

Vitamin C er også en viktig brikke for å klare å oppta jern, noe mange har lavt inntak på.

Her kan du se en samling oppskrifter med erter.

Aspargesbønner inneholder viktige byggesteiner for kroppens funksjoner

Aspargesbønner (grønne bønner) er en typisk sensommer-grønnsak. De egner seg godt som tilbehør, og som ingrediens i gryter, curry eller i salater – de er uansett en god kilde til fiber.

Aspargesbønner er også en god kilde til folat (en type B-vitamin), som er vesentlig for kroppens produksjon av aminosyrer og proteiner – viktig for de røde blodlegemene.

B-vitaminmangel kan rett og slett føre til anemi (blodmangel), som ofte gjør at man føler seg trett og slapp.

En annen betydningsfull oppgave for folat er at det reduserer risikoen for nevralrørsdefekter som ryggmargsbrokk hos foster. Folat er også en viktig brikke i funksjoner relatert til DNA og RNA.

Andre grønnsakssorter som inneholder mye av de samme næringsstoffene som aspargesbønner, er mørkegrønne sorter som brokkoli, rosenkål og asparges. Føler du deg inspirert til å spise mer aspargesbønner, kan du jo kikke blant oppskriftene våre.

Næringsrik blomkål

Blomkål er en flott grønnsak, som har fått økt popularitet de siste årene – mye grunnet økningen av kostholdstyper som fleksitarianere og vegetarianere.

Den er utsøkt i indiske retter eller gratinert med ost, og kan være en erstatning for stek – skjær den i tykke skiver og grill den (helst over kull).

Blomkål er rik på fiber – noe de fleste av oss har godt av å spise mer av – og vitamin C. Vitamin C har en rekke oppgaver i kroppen, inkludert å bidra til en normalt fungerende metabolisme, økt jernopptak, og det hjelper til med dannelsen av bein, tenner, hud og blodårer.

Et livsviktig vitamin, altså!

Blomkål finner du i to av våre frosne grønnsaksblandinger: Jegerblanding og Brokkoli & blomkål, og som egen pakke: Ferskdampet blomkål. I tillegg inngår blomkål som ingrediens i flere av de andre grønnsaksproduktene våre.

Gulrøtters næringsinnhold

Vet du at selv om gulrøtter er ganske søte i smaken, så har de naturlig lavt innhold av sukker?

Ikke bare er gulrot noe du fint kan knaske på som den er, de egner seg også godt i en rekke forskjellige matretter. Det vanligste er nok å koke eller ovnsbake gulrøtter som tilbehør til kjøtt og fisk, men de kan også fint brukes i for eksempel gryteretter og salater.

Gulrøtter er en rik kilde til fiber og vitamin A.

A-vitamin er nødvendig for synet vårt, og viktig for huden. Det er et fettløselig vitamin, og fungerer som antioksidant – det vil si at det har stor betydning for immunforsvaret vårt. I tillegg bidrar vitamin A til normal vekst og beindannelse.

Du finner gulrøtter i flere av våre grønnsaksblandinger.

Variasjon i kostholdet er bra året rundt

I Findus er vi opptatt av at det skal være lett å spise sunt. Derfor fryser vi alt det gode, og lager produkter som gjør det mer spennende å spise grønnsaker. Bare sjekk ut våre grønnsaksnuggets og sprøbakte grønnsaksfries.

Faktisk kan frosne grønnsaker ha mer av næringsstoffene sine bevart enn ferske grønnsaker som for eksempel har blitt høstet tidlig og fraktet langt.

Å bruke grønnsaker fra frysedisken i matlagingen kan være et lettvint grep for å ha et sunt og balansert kosthold.