Fett: dette trenger du å vite

Dette trenger du å vite om fett

Fett er et livsnødvendig næringsstoff, som inngår i alle kroppens celler. Fett beskytter også de indre organene våre, og er isolerende - altså hjelper oss å holde varmen. Fett er også en viktig del av hormonene våre.

 

Det finnes forskjellig typer fettsyrer, med forskjellig kjemisk struktur og egenskaper. Vi skiller mellom mettet fett, enumettet fett og flerumettet fett.


Mettet fett

Mettet fett finnes hovedsakelig i animalske matvarer, altså i kjøttprodukter og meieriprodukter. Helsedirektoratet anbefaler at mengden mettet fett i kostholdet vårt ikke overstiger 10 % av energien i maten vi spiser. For mye mettet fett i kostholdet er knyttet til økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Mettet fett kjennetegnes ved at det er hardt i kjøleskapstemperatur, som f.eks. smør.

 

Enumettet og flerumettet fett

Enumettet og flerumettet fett betegnes samlet som umettet fett. Dette er fettet som omtales som det sunne fettet, som bidrar til å senke kolesterolet. Umettet fett er flytende ved kjøleskapstemperatur, som f.eks. planteoljer (som olivenolje og rapsolje). Vi finner også umettet fett i matvarer som fisk, avokado, nøtter og tran. Flerumettet fett, som Omega-3 og Omega-6, må tilføres via maten vi spiser, ettersom kroppen vår ikke klarer å lage disse selv.

Omega-3 finnes både i marine kilder (som fisk) og i vegetabilske kilder (som nøtter og frø). Det er fettsyrene i de marine kildene, EPA- og DHA-fettsyrer, som har dokumentert gunstig effekt på helsen vår. Disse fettsyrene finner man aller mest av i fet fisk, som laks, ørret og makrell, men også i magrere fisk som alaska pollock. Omega-6 finnes i planteoljer, nøtter, frø, egg, fjærkre og noen grønnsaker. Gjennom et normalt kosthold får en i seg nok omega-6, men de fleste nordmenn trenger å tenke litt ekstra på å få i seg nok omega-3. 


Fett har mange funksjoner i kroppen vår:

 
Fett gir oss energi og er vårt viktigste energilager i kroppen.

  • I huden vår har vi fettvev som isolerer, og rundt de indre organene våre har vi fettlag som beskytter mot støt. 
  • Fett inngår i alle celler i kroppen vår, i cellemembraner og cellestrukturer. 
  • Fett tilfører livsnødvendige, essensielle fettsyrer, som Omega-3 og 6. I tillegg bærer fett med seg fettløselige vitaminer, som vitamin A, D og E. 
  • Fett bærer også smak- og aromastoffer og gir maten konsistens.

Helsedirektoratet anbefaler at mengden fett totalt i kostholdet bør ligge mellom 25 - 40 % av den totale energien i maten vi spiser.

Referanse: Nasjonalt råd for ernæring (2017). Kostråd om fett – en oppdatering og vurdering av kunnskapsgrunnlaget.