Fiberrik mat

Fiberrik mat

Får du i deg nok fiber? Det skal ikke være vanskelig; se tips her! 

 

Kostfiber er bra for helsa

Mange av oss spiser litt for lite mat med fiber i hverdagen, selv om det har blitt bedre igjen de senere årene. Grønnsaker er en viktig kilde til fiber – derfor er vi i Findus opptatt av at det skal være lett å spise nok grønnsaker i hverdagen.

I tillegg til at fiber er bra for fordøyelsen og gir metthetsfølelse, er det mye forskning som tyder på at kostfiber har flere positive helseeffekter.

Tips til å spise mer mat med fiber i hverdagen

Noen enkle grep kan være nok til å øke fiberinntaket ditt noen hakk. Gjør det eventuelt litt av gangen, for å endre rutiner kan være mer oppnåelig om du ikke forsøker å endre mye samtidig.

  • Drikk en smoothie, spis havregrøt eller yoghurt med topping av nøtter og bær.
  • Bland inn bønner, linser eller litt havrekli i kjøttdeigen til middag.
  • Bytt ut vanlig pasta med fullkorns-/fiberpasta.
  • Prøv nye måter å spise grønnsaker på, som våre sprøbakte grønnsaksfries, eller ved å teste nye oppskrifter. Sjekk ut alle oppskriftene våre med erter, for eksempel.
  • Velg matvarer med Nøkkelhullsmerket når du kan.
  • Sjekk brødskalaen når du kjøper brød, og velg de grovere typene.
  • Baker du selv? Prøv å bytte ut noe av melet med grovere typer.
  • Spis frukt! Det har vist seg at vi spiser mer om frukten er kuttet opp. Blir det ikke spist opp, så bruk det i en smoothie til kvelds eller frokost!
  • Nøtter og tørket frukt kan være en fin snacks på ettermiddagen, da det også er en god energikilde.

Fiberrike matvarer

Vi har allerede nevnt at det er bra å spise grove kornprodukter, frukt og grønnsaker. For å gjøre det enda litt lettere å variere i hverdagen, har vi satt opp lister med noen eksempler på kostfiberinnholdet i forskjellige matvarer. Husk at det kan være lurt å sjekke næringsinnholdet på pakken (om mulig), da innholdet kan variere basert på type/merke. 

Tenk også på at noen av disse matvarene inneholder mye av andre ting som er viktige for kroppen din, f.eks. proteiner, vitaminer og antioksidanter.  
 


Referanse: 
https://www.matvaretabellen.no/

Grønnsaker, belgvekster o.l. – fiberinnhold pr. 100 gram:

  • Kidneybønner, hermetiske: 7,2 g
  • Kikerter, hermetiske: 6,2 g
  • Grønne erter, fryst: 5,5–6,5 g
  • Hermetiske linser, grønne: 4,4 g
  • Pastinakk, rå: 3,8 g
  • Persillerot, kokt: 3,8 g
  • Rosenkål, fryst: 3,5–3,7 g
  • Aspargesbønner, fryst: 3,5 g
  • Avocado: 3,1 g
  • Brokkoli, fryst: 2,7 g
  • Mais, hermetisk: 1,9 g

Frukt og bær – fiberinnhold pr. 100 gram:

  • Molter: 6 g
  • Bjørnebær: 5,3 g
  • Aprikos, tørket: 5,3 g
  • Solbær: 5,2 g
  • Rips: 5,1 g
  • Granateple: 4 g
  • Blåbær: 3,3–4,6 g
  • Bringebær: 4,3 g
  • Pære, rå: 2,9–4,5 g
  • Jordbær: 2 g

Korn, ris, pasta, nøtter o.l. – fiberinnhold pr. 100 gram:

  • Chiafrø, tørket: 40,8 g
  • Hvetekli: 30 g
  • Havrekli: 13 g
  • Mandler: 10,6 g
  • Solsikkefrø: 10 g
  • Pistasjnøtter, usaltet: 8,8 g
  • Bulgur, kokt: 3,1 g
  • Pommes frites varianter, fryst: 3–4,6 g
  • Villris (brun ris, naturris), kokt: 2,1 g
  • Pasta, kokt: 1,4–3,4 g