Hvor ofte bør vi spise fisk – og hvor mye?

I Norge blir vi anbefalt å spise fisk til middag 2–3 ganger i uken. Findus gjør dette lekende lett for deg!

 

Hvor ofte bør vi spise fisk?

Vi bør alle spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og rundt halvparten av fisken vi spiser bør være fet fisk (f.eks. makrell). 

I alle land i Europa er det anbefalt å spise fisk, og fisk spiller en viktig rolle i kostholdet vårt. Fisk inneholder mange viktige næringsstoffer og gir derfor en rekke helsefordeler. 

Hvor mye fisk per person?

En middagsporsjon regnes normalt som 150–200 gram fisk. Men det kommer jo litt an på hva slags fiskeoppskrift du lager.

husk at fiskepinner og panert fisk også er fisk – 

den sunneste fisken er den som blir spist!

Globale og Europeiske anbefalinger om fisk i kostholdet

Verdens Helseorganisasjon, WHO , anbefaler at vi spiser fisk regelmessig (1–2 porsjoner i uken), og at porsjonene ideelt inneholder omega-3-fettsyrer. Dette er fordi omega-3-fettsyrer er essensielle fettsyrer. Essensielle fettsyrer betyr at kroppen vår kan ikke lage de selv og vi må derfor få de tilført gjennom maten vi spiser. Her kan du lære mer om fettsyrer og hvilke roller de har i kroppen vår. 

EFSA (European Food Safety Agency) gir tilsvarende anbefalinger som WHO, og oppfordrer oss til å spise 1–2 porsjoner fet fisk i uken. Ettersom de forskjellige europeiske landene har forskjellig tilgang og tradisjoner når det gjelder fisk, anbefaler derimot EFSA at hvert land i Europa gir egne anbefalinger for inntak av fisk.

Norske anbefalinger om å spise fisk

Her i Norge anbefaler Helsedirektoratet at vi spiser 300–450 gram ren fisk i uken, og minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Sagt på en annen måte bør vi spise 2–3 fiskemiddager i uken, og gjerne bruke fisk som pålegg.

Findus har en rekke smakfulle fiskeprodukter som er lette å lage, og som gjør det enkelt for deg å møte anbefalingene. Hva med å prøve noen av disse:

Server med grønnsaksblandingen Perfekt til fisk og poteter eller fullkornsris, eller prøv våre grønnsaksnuggets ved siden av, og du har et sunt og godt måltid som er klart på et blunk!