Appelsinglaserte rosenkål og erter

Tilberedelsestid
'
Antall porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
Appelsinglaserte rosenkål og erter

For mange er rosenkål forbundet med jul; som tradisjonelt tilbehør til julemat av flere slag. Her har vi gjort en spennende vri ved å appelsinglasere rosenkål og erter. Passer ypperlig som tilbehør til kalkunen på nyttårsaften. Slik som den er, kan retten spises av vegetarianere, og ved å bytte ut smøret med et plantebasert alternativ, kan den også spises av veganere. 

Både rosenkål og erter er små vitaminbomber, så vi er tilhengere av å spise mer av de – året rundt! Denne oppskriften er også god som tilbehør til svinestek, kylling og laks. Vegetarianer, eller bare lyst å spise mindre kjøtt? Bland inn med god pasta (for eksempel linguini) – nam, nam!

Tilberedelsestid
'
Antall porsjoner
4
Vanskelighetsgrad

Ingredienser

50 
gr 
smør
50 
gr 
hasselnøtter
  (grovhakkede)
1 
stk 
appelsin
  (saft og revet skall)
1 
ts 
sukker
Salt og pepper

Slik gjør du

  1. Kok rosenkålen og ertene:
    Kok opp litt vann i en kjele med litt salt. Ha i den frosne rosenkålen, og kok under lokk i 4–5 minutter. Ha i ertene, og la vannet koke opp igjen. Kok videre i 1 minutt. Hell av vannet, og legg til side; gjerne i en varm serveringsbolle. 

    Del eventuelt de største rosenkålhodene i to på langs.

  2. Mens rosenkålen og ertene koker, kan du grovhakke nøttene og rive appelsinskallet (pass på at du ikke får med det hvite, det har en besk smak).
  3. Glaseringen:
    Smelt smør i en tykkbunnet stekepanne. Når smøret skummer, har du i de grovhakkede nøttene. Stek under omrøring i ca. 1 minutt, til de er gyldne. Ha i saften av appelsinen, og kok videre i 1 minutt. Tilsett det revne appelsinskallet. 

  4. Smak til med sukker, salt og pepper, og vend deretter inn rosenkålen og ertene i sausen. Dryss eventuelt over noen finhakkede nøtter før servering. 

Serveringstips

Du kan bytte ut hasselnøttene med andre typer nøtter, for eksempel valnøtter, mandler eller pekan (helst usaltede). 

Erstatte smøret? Bruk avokadoolje eller kokosolje.

Erstatte sukkeret? Bland inn honning i appelsinsaften.