Dampe grønnsaker 

DAMPE GRØNNSAKER – EN ENKEL GUIDE

Det er mange måter å tilberede grønnsaker på, både ferske og frosne. Noen ganger passer det best med stekte, mens andre ganger kan dampkokte eller forvellede grønnsaker sette prikken over i-en på middagen. 

Hvorfor dampe grønnsaker?

Riktig tilberedning gjør at grønnsakene beholder mer av de gode næringsstoffene. Rask varmebehandling som steking, woking og damping er de beste tilberedningsmetodene. Å koke grønnsakene i vann gjør at de avgir næringsstoffer til vannet. Bruk i så fall vannet til for eksempel grønnsaksstuing eller saus, så går ikke alt det gode til spille.

SMØRDAMPEDE GRØNNSAKER I KJELE

  1. Skal du dampkoke i kjele er det en fordel å ha en rist i kjelen, eller bruk en sil. Fyll i vann slik at det når til omtrent bunnen av risten, og kok opp.
  2. Ha i en klatt godt smør, og eventuelt litt salt og pepper.
  3. Legg i grønnsakene, ha på lokk og la vannet koke videre. 
  4. Hvor lenge avhenger av hva slags grønnsaker. Erter, for eksempel, trenger som regel kun få minutter, mens gulrøtter kan få dampe lenger. Ønsker du at det skal gå raskt, skjærer du bare grønnsakene opp i mindre biter.
  5. Grønnsakene er ferdige når de så vidt begynner å bli møre. Test med en gaffel eller litt spiss kniv.

SLIK KAN DU DAMPKOKE GRØNNSAKER I MIKROOVN

  1. Ha litt vann (et par spiseskjeer) i en bolle/skål som tåler mikroovn. 
  2. Legg grønnsakene i, og dekk til med lokk/asjett eller plastfolie (som tåler mikro). Bruker du ferske grønnsaker rensker og deler du de opp i passende biter først.
  3. «Harde» grønnsaker som gulrot, kålrot og blomkål kan kjøres på høy styrke i 3–4 minutter (ca. 5 minutter for frosne grønnsaker). «Myke» grønnsaker som aspargesbønner og erter kan du starte med litt kortere tid.
  4. Kjenn på konsistensen med en gaffel – kjennes de fortsatt like harde ut, så kjør de litt til.