Hvordan koke torsk og annen frossen fisk

For noen er kokt torsk festmiddag, for andre er det hverdagsmat. Og torsken, den passer like godt til begge deler, den! Torsk som er fisket fra ansvarlige bestander kan de fleste av oss godt spise litt mer av. Å spise fisk bidrar til et sunt og balansert kosthold, ettersom fisk er rik på mange viktige næringsstoffer og en god kilde til protein. I Norge anbefales vi å spise fisk to–tre ganger i uka, for å få i oss nok av de viktige næringsstoffene. Med produktene fra Findus er det enkelt å lage og servere gode og næringsrike fiskemiddager på kort tid.

Fortsett å lese hvis du lurer på hvordan du kan koke eller steke torsk og annen fisk fra frossen tilstand, om du vil få inspirasjon til fiskemiddagene eller er på jakt etter nye oppskrifter med fisk.

Slik koker du torsk – lag lettsaltet torsk

  1. Kok opp vann og rikelig med salt. Saltet hjelper fisken å trekke seg sammen. Noen har også i en liten klunk eddik, noen pepperkorn, sitronskiver eller laurbærblad i vannet.
  2. Trekk kjelen av plata, og skru varmen ned. Legg torskefiletene i det kokende vannet, så de blir helt dekket av vann. Filetene kan være frosne. Legg på lokk, og sett kjelen tilbake på platen. Vannet skal ikke koke, men holdes varmt.
  3. La torsken trekke i det varme vannet til den er hvit; cirka 5–7 minutter for opptinte fileter, eller 9–10 minutter for halvtinte fileter. Tiden kan variere – når fisken begynner å flake seg er den ferdig.

Trekke torsk – hva er det, egentlig?

"Å trekke torsk" (eller annen mat), er å legge det i kokende vann, uten å la det fortsette å koke. Kanskje du er vant med å trekke wienerpølser? Torsk skal helst trekke, ikke koke. Ofte brukes de to uttrykkene litt om hverandre i dagligtale, men det er altså en praktisk forskjell.

Slik trekker du frossen torsk (eller annen mat)

  1. Kok opp rikelig med vann
  2. Legg forsiktig i torskestykkene eller den andre maten*
  3. La vannet komme nesten opp igjen til kokepunktet (såvidt begynne å boble)
  4. Trekk kjelen av varmen, legg på lokk og la trekke i anvist tid. Frosne stykker av torsk trenger som regel å trekke i ca. 10 minutter (avhengig av størrelse)

*Når vannet koker kan du ha i smaksforsterkere, som f.eks. pepper, sitron, løk eller buljong.

For å lykkes med kokt torsk skal den altså trekkes, ikke kokes. Blir den liggende for lenge i kokende vann, kan du bli skuffet over resultatet. Da kan fisken bli tørr, smakløs, eller rett og slett koke i stykker. 

Enkel middag med frossen og ferdig fisk

Fordelen med Findus frossen fisk er at du kan lage næringsrike, smakfulle måltider som er enkle å tilberede – perfekt i en travel hverdag. Vår frosne fisk beholder smaken og næringsstoffene, så du kan føle deg trygg på at du og familien får i dere fullverdige, sunne måltider.

Du finner både ren fisk og ferdig fisk fra Findus i frysedisken – ingen unnskyldning til å ikke spise fisk, altså! Noen av våre fiskeprodukter er med torsk, og noen er med alaska pollock, som er en fisk i torskefamilien. Uansett, så stammer fisken fra bærekraftig bestand – all Findus fisk er MSC-merket.  
 

Inspirasjon til fiskemiddag – prøv ulike oppskrifter med torsk

Torsk har en mild og god smak, så den kan brukes til de fleste anledninger, og kan tilberedes på en rekke forskjellige måter. Det er derfor lett å variere fiskemiddagene slik at du og familien ikke går lei av den samme retten uke etter uke.

Se alle våre torske-oppskrifter her eller prøv en av disse oppskriftene:

Imponer på vennemiddagen med en lettlaget eksotisk fiskesuppe med rød curry og reker. Har du pasta-elskende barn i huset, bør du prøve å servere sprøbakt fisk med grønnsaker og pasta – eller se våre tre varianter av fiskepinner i lompe: en fulltreffer hos de fleste små barn. Ovnsbakt torsk med sprøstekt bacon og ertepure er en klassisk fiskerett, mens lettpanert torsk og salat med mangosalsa er en dans for smaksløkene.

Vil du lese mer om et sunt og balansert kosthold, og hvorfor det er viktig å spise fisk, kan du finne mer i ernæringsseksjonen vår.


Slik lager du ovnsbakt torsk

Er du lei av å høre "liker ikke" når det er fisk til middag?

Hvordan steke torsk