Wok er en flere tusen år gammel matlagingsteknikk fra Asia, som har blitt populær over hele verden. Det er ikke så rart, for det er enkelt å woke, og det er en fin måte å spise masse grønnsaker på. Usikker på hvordan du kommer i gang? Her er noen tips for hvordan du kan lage wok.
Slik lager du sunn og god wok til middag
- Ha alle ingrediensene klare før du begynner. Kjøtt bør være kuttet i strimler og fisk i biter.
- Skal du ha ris eller nudler til, kan det kokes opp mens du woker resten. Bare sjekk koketid og tilpass timingen deretter.
- Varm pannen før du har oppi olje. Bruk en olje som tåler høy temperatur (for eksempel rapsolje).
- Skal du ha kjøtt, kylling, fisk eller scampi i woken, fres det først og sett det til side. Ikke stek for mye på en gang, gjør det heller i flere omganger. Husk: det trenger kun noen få minutter i panna om du har høy nok varme!
- Wok-grønnsakene stekes også på høy varme – da beholder de konsistens (sprøhet) og smak best.
- Bland alt sammen til slutt – tilsett eventuelt saus og/eller urter.
Når du woker, er det viktig å røre – ikke la råvarene ligge stille i panna, og ikke ha de i panna for lenge. En wok-rett bør serveres med en gang. Har du ris til er det fint å servere den i en bolle ved siden. Nudler blandes ofte inn i woken til slutt, men du kan også servere de ved siden av.
5 tips til enkel wok-middag
- Bruk en ferdig wokblanding, så sparer du tid på å vaske, skrelle, rense og kutte opp grønnsaker.
- Vær smart – kast mindre mat! Har du rester av grønnsaker i kjøleskapet? Sleng de oppi woken! Det samme gjelder om du har rester av kjøtt – både okse, svin og lam er godt i wok.
- Prøv deg frem med ulike smakskombinasjoner og ingredienser. Bruk ulike oppskrifter som utgangspunkt og inspirasjon.
- Bruker du kjølte grønnsaker, tenk på rekkefølgen: harde grønnsaker trenger lenger tid enn myke. Så begynn for eksempel med gulerøtter, og ha slikt som squash og paprika oppi til slutt.
- Bruk urter og krydder. Hvitløk, chili, koriander, sitrongress og frisk ingefær er noe du ofte vil se i wok-oppskrifter. Husk at friske urter bør has i helt til slutt.