Hvordan lage wok

Wok er en flere tusen år gammel matlagingsteknikk fra Asia, som har blitt populær over hele verden. Det er ikke så rart, for det er lett å woke, og det er en enkel måte å spise masse grønnsaker på. 

Usikker på hvordan du kommer i gang? Her følger noen tips for hvordan du kan lage wok. Se nederst for oppskrifter!

Slik lager du wok til middag

  • Ha alle ingrediensene klare før du begynner. Kjøtt bør være kuttet i strimler og fisk i biter.
  • Skal du ha ris eller nudler til, kan det kokes opp mens du woker resten. Bare sjekk koketid og tilpass timingen deretter.
  • Varm pannen før du har oppi olje. Bruk en olje som tåler høy temperatur (for eksempel rapsolje).
  • Skal du ha kjøtt, kylling, fisk eller scampi i woken, fres det først og sett det til side. Ikke stek for mye på en gang, gjør det heller i flere omganger.
    Husk: Det trenger kun noen få minutter i panna om du har høy nok varme!
  • Wok-grønnsakene stekes også på høy varme – da beholder de konsistens (sprøhet) og smak best.
  • Bland alt sammen til slutt – tilsett eventuelt saus og/eller urter.

Når du woker, er det viktig å røre – ikke la råvarene ligge stille i panna, og ikke ha de i panna for lenge.

En wok-rett bør serveres med en gang. Har du ris til er det fint å servere den i en bolle ved siden. 

Vet du dette om wok?

"Wok" er et kantonesisk ord, som rett og slett betyr "kjele" (gryte, kokekar).

På mandarin brukes også "kuo", og i andre asiatiske land kan du høre at de bruker "kuali" (fra malayisk).

Hvordan lage wok saus

Å lage wok saus er ikke så mye hokus-pokus; kanskje du bare trenger litt inspirasjon og trening?

Saus er del av mange av wok-oppskriftene våre, så du kan følge de om du ikke føler deg trygg på å eksperimentere selv. Vil du "free style" finner du noen utgangspunkt her:

  • Kokosmelk smaksatt med curry paste etter smak, og litt soyasaus.
  • Østerssaus (oyster sauce) med lime og chili.
  • Sesamolje som blandes ut i kylling- eller grønnsaksbuljong og soyasaus, smaksettes med for eksempel hvitløk, ingefær.
  • Frisk saus av eplecider eller -most med ingefær. Har du tid, kan du la frisk ingefær trekke i eplecideren først. Eller rør inn malt ingefær.

Hvordan lage wok med nudler

Det er ikke vanskelig å lage wok med nudler.

Følg anvisningene ovenfor på siden for wok, eller instruksene på pakken dersom du har en ferdig wokblanding.

Kok nudler slik angitt på pakken. Har du ikke pakken er dette de vanligste tilberedningsmetodene for nudler:

Eggnudler til wok

 

  • Kok opp vann.
  • Ha i eggnudlene.
  • La koke i 2 minutter.
  • Skyll i kaldt vann.
  • Bland inn i woken. 

Risnudler til wok

  • Kok opp vann.
  • Trekk kjelen av varmen.
  • Legg i risnudlene, og la de trekke under lokk i ca. 5 minutter.
  • Skyll i kaldt vann.
  • Bland inn i woken.

5 tips til enkel wok-middag

  1. Bruk en ferdig wokblanding med eller uten saus, så sparer du tid på å vaske, skrelle, rense og kutte opp grønnsaker.
  2. Vær smart – kast mindre mat! Har du rester av grønnsaker i kjøleskapet? Sleng de oppi woken! Det samme gjelder om du har rester av kjøtt – både okse, svin og lam er godt i wok.
  3. Prøv deg frem med ulike smakskombinasjoner og ingredienser. Bruk ulike wokoppskrifter som utgangspunkt og inspirasjon.
  4. Bruker du kjølte grønnsaker, tenk på rekkefølgen: harde grønnsaker trenger lenger tid enn myke. Så begynn for eksempel med gulrøtter, og ha slikt som squash og paprika oppi til slutt.
  5. Bruk urter og krydder. Hvitløk, chili, koriander, sitrongress og frisk ingefær er noe du ofte vil se i wok-oppskrifter. Husk at friske urter bør has i helt til slutt.