Hvordan lage wok: tips og fremgansmåte

Wok er en flere tusen år gammel matlagingsteknikk fra Asia, som har blitt populær over hele verden. Det er ikke så rart, for det er enkelt å woke, og det er en fin måte å spise masse grønnsaker på. Usikker på hvordan du kommer i gang? Her er noen tips for hvordan du kan lage wok.

Slik lager du sunn og god wok til middag

 • Ha alle ingrediensene klare før du begynner. Kjøtt bør være kuttet i strimler og fisk i biter.
 • Skal du ha ris eller nudler til, kan det kokes opp mens du woker resten. Bare sjekk koketid og tilpass timingen deretter.
 • Varm pannen før du har oppi olje. Bruk en olje som tåler høy temperatur (for eksempel rapsolje).
 • Skal du ha kjøtt, kylling, fisk eller scampi i woken, fres det først og sett det til side. Ikke stek for mye på en gang, gjør det heller i flere omganger. Husk: det trenger kun noen få minutter i panna om du har høy nok varme!
 • Wok-grønnsakene stekes også på høy varme – da beholder de konsistens (sprøhet) og smak best.
 • Bland alt sammen til slutt – tilsett eventuelt saus og/eller urter.

Når du woker, er det viktig å røre – ikke la råvarene ligge stille i panna, og ikke ha de i panna for lenge. En wok-rett bør serveres med en gang. Har du ris til er det fint å servere den i en bolle ved siden. Nudler blandes ofte inn i woken til slutt, men du kan også servere de ved siden av.

Visste du ...

"Wok" er et kantonesisk ord, som rett og slett betyr "kjele" (gryte, kokekar).

På mandarin brukes også "kuo", og i andre asiatiske kan du høre at de bruker "kuali".

5 tips til enkel wok-middag

 1. Bruk en ferdig wokblanding med eller uten saus, så sparer du tid på å vaske, skrelle, rense og kutte opp grønnsaker.
 2. Vær smart – kast mindre mat! Har du rester av grønnsaker i kjøleskapet? Sleng de oppi woken! Det samme gjelder om du har rester av kjøtt – både okse, svin og lam er godt i wok.
 3. Prøv deg frem med ulike smakskombinasjoner og ingredienser. Bruk ulike wokoppskrifter som utgangspunkt og inspirasjon.
 4. Bruker du kjølte grønnsaker, tenk på rekkefølgen: harde grønnsaker trenger lenger tid enn myke. Så begynn for eksempel med gulrøtter, og ha slikt som squash og paprika oppi til slutt.
 5. Bruk urter og krydder. Hvitløk, chili, koriander, sitrongress og frisk ingefær er noe du ofte vil se i wok-oppskrifter. Husk at friske urter bør has i helt til slutt.

Vi samler alle wokoppskriftene her, så titt innom og prøv en ny en med jevne mellomrom, da vel?!