Hvordan tilberede frosne grønnsaker

Hvordan tilberede frosne grønnsaker

Det er flere grunner til å bruke frosne grønnsaker i matlagingen. For det første er det lettvint. I tillegg så er dypfryste grønnsaker sunne – deler av året kan de faktisk ha mer av næringsstoffene sine bevart enn ferske grønnsaker! Du kan også redusere matsvinnet ditt ved å bruke grønnsaker fra en frossenpose.

Tror du at det tar lenger tid å lage mat med grønnsaker fra fryseren? Ikke nødvendigvis – ofte er det snarere tvert imot, fordi du slipper å renske og kutte opp selv.

Slik tilbereder du frosne grønnsaker i ovn

  1. Forvarm ovnen til 200 grader.
  2. Ha litt matolje i en ildfast form, og hell i de dypfryste grønnsakene.
  3. Krydre med litt salt, pepper og eventuelt krydder/urter etter smak.
  4. Stek i 15–25 minutter, avhengig av type grønnsaker og størrelse.
  5. Rør litt rundt et par ganger i løpet av steketiden.

Tips: Du kan variere med å ha i ulike smakstilsetninger, som for eksempel hvitløk, sitronsaft og/eller honning.

Koke frosne grønnsaker - steg for steg

  1. Kok opp vann i en kjele.
  2. Hell i de frosne grønnsakene og la vannet koke opp igjen. 
  3. Trekk kjelen av platen og la grønnsakene hvile i vannet i 2–4 minutter (avhengig av størrelsen). 
  4. Hell av vannet – ferdig!

Smørdampe frosne grønnsaker

Smørdampede grønnsaker er godt tilbehør til mye forskjellig mat, som fisk, steik og kylling – grønnsakene beholder de friske fargene og masse smak. Du kan fint bruke grønnsaker fra fryseren:

  1. Ha grønnsakene og en klatt med smør i en kjele.
  2. Hell over litt vann så det dekker bunnen av kjelen.
  3. Kok opp og "rist" litt på kjelen så smøret fordeler seg.
  4. La grønnsakene småkokes møre under lokk i ca. 4 min.
  5. Dryss gjerne over litt flaksalt ved servering. 

Tips: Det går an å ha i litt presset sitronsaft.

Woke og steke frosne grønnsaker

Dette blir i prinsippet samme sak – for å woke er jo å steke noe raskt over sterk varme. Wok er en enkel måte å spise sunt og enkelt, for det er mye grønnsaker i wok.

  1. Forvarm pannen på høy temperatur.
  2. Ha i en klunk med matolje – du bør bruke en type som tåler høy varme (for eksempel rapsolje).
  3. Ha i grønnsakene – ikke for mye i pannen på en gang, del det heller opp i flere omganger. Pass på så det ikke spruter varm olje.
  4. Stek under omrøring – litt avhengig av mengde og type grønnsaker, beregn mellom 5 og 8 minutter. Salt, pepper og urter/krydder etter smak.

Tips for å tilberede dypfryste grønnsaker

Tenk på at ulike typer grønnsaker trenger ulik tid, og at store biter trenger lenger tid enn små. Skal du tilberede flere typer samtidig, ha for eksempel i gulrot og blomkål først, og vent litt med erter og aspargesbønner.

Tine frosne grønnsaker

Som du har sett, er det sjelden nødvendig å tine grønnsakene fra fryseren før du bruker de. Noen typer grønnsaker kan det imidlertid være en fordel å tine litt først[1], som for eksempel spinat og annen type bladgrønnsaker. Det avhenger også litt av hva slags rett du skal lage. Skulle det allikevel være nødvendig, kan du legge posen en kort stund i lunkent vann eller la den ligge på kjøkkenbenken i noen minutter.