Tips til hverdagsmiddager for hele familien

Det er mange grunner til at et sunt kosthold for hele familien er viktig. Det trenger likevel ikke være ensbetydende med kompliserte, tidkrevende oppskrifter hvor du lager alt fra bunnen av – det går fint an å spise gode hverdagsmiddager selv om du bruker noen lettvinte løsninger. Barns holdninger til mat formes helt fra de er små, så et sunt, variert og balansert kosthold er grunnleggende for å skape et godt forhold til mat hos barnet ditt, og bra matvaner. Det inkluderer også å trives med å lage mat, og ikke at matlagingen blir et stressmoment.


 

Planlegg måltidene

Når du lager mat til familien, er forberedelser alfa og omega for at det skal være lettvint. Første steg for effektiv matlaging er å sette av litt tid til planlegging – om det er en time eller to på søndag for å klargjøre den kommende uken, eller om det gjøres mens du kobler av på fredag kveld – jo raskere du etablerer det som en rutine, jo enklere vil du se at det går etterhvert.

Et annet nyttig tips er å finne noe som du enkelt kan variere i flere retter, for eksempel wok og fiskepinner. Det gjør ikke bare matlagingen raskere og enklere, det er også med på å redusere matsvinn. Og er det noe alle i familien liker, er det jo enda bedre!

Les videre for inspirasjon til hvordan du kan lage mat hele familien liker, med alt fra fisk til grønnsaker fra Findus sitt sortiment. 

Oppskrifter for hele familien

Fiskeprodukter av ulike typer er et allsidig utgangspunkt for varierte hverdagsmiddager. Både fersk og frossen fisk er bra for sunne måltider, for frossen fisk er like sunn som fersk. Variasjonen og det praktiske med frossen fisk gir stor variasjon av fiskemiddager, spesielt om tiden til matlaging er knapp. Våre Beste Fiskepinner er Nøkkelhullsmerket, og superenkle å tilberede. Kombinasjonen av høyt fiskeinnhold med sprø panering gjør at de er en kilde til både Omega-3, jod og proteiner. Og fisken vi bruker er selvsagt MSC-merket!

Her er noen serveringsforslag med fiskepinner og fiskekaker som faller hos smak hos de aller fleste rundt middagsbordet:

Crispy fish roll wrap
Wraps og tacos er og blir en vinner i mange familier. Gi middagen en ny vri med å bruke ekstra sprø og store fiskepinner i stedet for kjøtt eller kylling. La barna selv putte oppi grønnsakene de vil ha, og lukk øynene for det som ramler utenfor tallerkenen – de spiser jo både fisk og grønt!

Fiskefilet i brokkolisaus med ovnsstekte poteter
Fiskefilet med en mild, deilig saus med brokkoli har blitt veldig godt mottatt. Sett formen med fisk og saus i ovnen mens du kutter opp og steker poteter – stort enklere blir det vel ikke?

Sandwich med fiskepinner og coleslaw
Som lunsj eller middag, dette er en oppskrift som også er lett å tilpasse og variere etter smak og behag, og hva du har tilgjengelig i kjøleskapet. Liker ikke barna coleslaw? Prøv med litt vanlig grønn salat i stedet. Har du rester av en dressing liggende? Bruk den da vel! Er guttungen glad i tomat, mens tre-åringen må ha ketsjup på alt? Ja, da får de hver sin variant.

Fiskepinner og krydret ris
Prøv en ny og litt mer eksotisk vri på fiskepinnemiddagen! Med krydret ris, avokadorøre og rømme til, vil denne retten falle i smak hos både store og små. 

Pizza med grønn pizzasaus
Få inn litt grønnsaker der du kan! Med denne supergode pizzasausen vil ikke savne den vanlige tomatsausen. La barna få ta del i matlagingen, så synes de sikkert at det er ganske kult med grønn pizzasaus. Obs: tilpass chilimengden etter hva barnet ditt liker og er vant til. 

Tips til frokost eller lunsj: Grønne lapper
Gjør litt ekstra ut av frokosten eller lunsjen - lag lapper. Ha i litt kokte erter i røren, så får du både ekstra næring og en skikkelig kul farge! Våre Utvalgte erter har en fin sødme og passer faktisk ypperlig til både lapper og grønne pannekaker

Hvorfor er det viktig å samles rundt middagsbordet?

Nå som du kanskje har fått noen nye idéer til hverdagsmiddager, lurer du kanskje på hvorfor det er lurt å spise middag sammen som familie?

Gode matvaner handler om mer enn hva du putter i munnen, selv om det å spise variert er det viktigste. Det handler også om å nyte maten sammen, og å skape gode stunder og opplevelser knyttet til mat. Det er for eksempel lettere å overspise om man inntar middagen foran TV'n. Å samles rundt middagsbordet skaper rom for samtaler, og de små innblikkene i hverandres hverdag man kanskje ellers hadde gått glipp av.

Glem riktignok ikke at kvaliteten på familiemåltidene er vel så viktig som kvantiteten. For mange er det fullstendig urealistisk å få samlet hele familien til middag hver dag. Prøv heller å ha i alle fall noen familiemiddager i løpet av en uke, hvor dere skrur av TV'n og legger vekk telefoner og andre oppmerksomhetsstjelende dingser.

Varierte og næringsrike hverdagsmiddager bidrar også til å skape gode matvaner hos barna. Og når dere sitter ned og spiser sammen, kan du legge merke til hva barna foretrekker å spise, oppfordre de til å smake på nye ting, og snakke om hvor maten faktisk kommer fra.

Har du barn som er bestemte i matveien? Her er noen tips til hvordan du kan få barna til å spise sunt.  

Som du ser, kan det være enkelt å lage god hverdagsmiddag til familien, uten å svette over lange og kompliserte matoppskrifter. Du finner enda flere oppskrifter med både fisk, grønnsaker, kjøtt og vegetar i oppskriftsseksjonen vår.

Lykke til og god middag!