Hva er et sunt og balansert måltid?

Å sette sammen et sunt og balansert måltid er lekende lett når du vet om de tre viktigste elementene – grønnsaker, grove kornprodukter og protein!

Å spise sunt trenger ikke å være kjedelig. Det er faktisk ganske lett å sette sammen sunne og velbalanserte måltider når du vet om de tre kjerneelementene for et sunt måltid.

Det å ha et sunt og variert kosthold blir dermed lekende lett når du vet hvordan du skal sette sammen måltidene dine.

Nøkkelen til et sunt og næringsrikt kosthold er nemlig variasjon. Spiser du et fargerikt utvalg av grønnsaker, frukt og bær, og en blanding av grove kornprodukter og protein, bør kroppen din få i seg alle næringsstoffer den trenger for å holde seg sunn.

Helt enkelt – velbalanserte måltider bør bestå av tre nøkkelkomponenter: grønnsaker, grove kornprodukter og proteiner.

Det hele begynner med grønnsaker

For å holde oss sunne og friske bør vi alle spise fem porsjoner frukt og grønt hver dag.

For å oppnå dette bør derfor alle måltider vi spiser inneholde en god porsjon grønnsaker. Ha som mål å fylle halve tallerkenen med grønnsaker. På denne måten får du i deg en rekke forskjellige vitaminer og mineraler, ettersom grønnsaker inneholder forskjellige typer og forskjellige mengder næringsstoffer. Grønnsaker gjør også et måltid mer fargerikt og innbydende, og er en fin måte å gjøre maten mer smakfull på.

Findus er her for å gjøre det lettere for deg, og tilbyr gode grønnsaksprodukter som er raske å tilberede. Hvorfor ikke prøve en av våre Just Wok It blandinger, Våre utvalgte rotgrønnsaker eller Sprøbakte Grønnsaksfries (terningkast 5!) til ditt neste måltid?

Husk at frosne grønnsaker er høstet og fryst på sitt beste, og inneholder derfor minst like mye næringsstoffer som ferske grønnsaker!

Proteiner er viktig

For å sette sammen et balansert måltid trenger vi en god proteinkilde.

Vi må alle sørge for at vi spiser nok protein av god kvalitet for å holde oss sunne og friske, ettersom proteiner er nødvendig for vekst, vedlikehold og reparasjon av kroppen vår.

Findus har en rekke fiskeprodukter som er gode kilder til protein, for eksempel Gourmet ryggfileter av torsk, Sprøbakte fiskefileter eller Fisk med saus i ulike varianter.

Visste du at erter også inneholder protein? Erter kan brukes i alle slags måltider, og gir en porsjon grønnsaker og et «boost» av protein!

Ikke glem de grove kornproduktene

Et balansert måltid bør også inneholde en god porsjon grove kornprodukter.

Grove kornprodukter inkluderer blant annet grovt brød, grov kornblanding, fullkornsris og fullkornspasta.

Grove kornprodukter er en viktig del av et sunt kosthold fordi de er en god energikilde og inneholder en rekke andre viktige næringsstoffer.

Og til slutt – smak til måltidet

Med denne modellen er det en enkel sak å sette sammen velbalanserte måltider, men husk at selv i et sunt og variert kosthold er det plass til dressinger, sauser og toppinger.

Her er noen gode alternativer:

- Dressing av magre meieriprodukter og krydder. Husk å la magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet!
Vinaigrette laget med raps- eller olivenolje, som er rike på umettet fett.
- En håndfull usaltede nøtter og frø, som tilfører krønsj, smak og næringsstoffer.
- Urter og krydder, som ikke bare tilfører smak til måltidet, men som også hjelper deg til å redusere mengden salt å krydre med.

Gjør det lettere for deg selv ved å ha ferske, dypfryste urter på lur i fryseren. Nyt matlagingen!

Se her for inspirasjon til oppskrifter og matretter