Fisk på grillen

Slik griller du fisk

Usikker på hvordan du skal håndtere fisk på grillen? Her har vi samlet spørsmål og svar slik at du får svar på alt du trenger å vite om det å grille fisk!

Hva slags fisk er godt på grillen?

Laks er populært å grille, men det er mye annen fisk som også blir god på grillen. Generelt egner rene og marinerte fiskefileter seg godt på grillen, som for eksempel, vår Torsk Gourmet. 

Kan jeg grille frossen fisk?

Fisken trenger ikke være helt tint, det går fint an å grille den når den er litt fryst i midten.

Trenger du å tine fisken raskt, kan du putte posen med fisk i kaldt vann - da tiner den raskt. Les mer om hvordan du tiner fisk her.

Før fisken legges på grillen, kan du gjerne legge den på litt tørkepapir slik at overflødig vann tørkes bort.

Kan jeg legge fiskefiletene rett på grillristen?

Når det er skinn på den ene siden av filetene, kan du legge dem på rist med skinnsiden ned. Grill fisken nesten helt ferdig før du snur den, eller grill den ferdig med skinnsiden ned med lokket på.

Uansett er det viktig å pensle fisken med olje før den legges  på grillen, ellers kan den brenne seg fast til risten og være vanskelig å få løs. Her er det viktig å være litt tålmodig - la fisken ligge til den slipper risten.

Du kan også lage små flak av dobbel aluminiumfolie som du legger fisken på – da fungerer folien som skinn. Det finnes også egne fiskerister til grilling av fisk.

Kan jeg grille fisk i folie?

Du kan lage gode fiskeretter ved å pakke fisken inn i folie, men da blir ikke fisken grillet, den blir bakt. Lager du små flak av dobbel aluminiumsfolie som du legger fisken på, vil den fungerer folien som skinn.

Hvor lenge skal jeg grille fiskefiletene?

Dette varierer, avhengig av fisketype og hvor store filetene er. Men de fleste gjør den feilen at de griller fisken for lenge, slik at den blir tørr. Følg med på fisken under grillingen, du kan se på fiskekjøttet om det er ferdig.

Den delen av kjøttet som er blankt, trenger litt  lenger tid på grillen. Ta fisken av varmen like før du ser og kjenner at den har fått en fast konsistens helt gjennom.

Husk at fisken fortsetter å steke på ettervarme også etter at den er ferdig på grillen.

Hvor sterk varme skal det være på grillen når jeg griller fisk?

Fisken blir best hvis du griller på lav eller indirekte varme, du bør derfor ikke grille på direkte varme, da blir fisken svidd før den blir gjennomstekt.

Med gassgrill kan du regulere varmen, og hvis du griller med kull kan du regulere varmen ved  å heve eller senke grillristen.

Kan fisken være litt rå inni?

Mange foretrekker å servere laks eller ørret litt «rosa» i midten, noe som gjør at stykket blir meget saftig. Dette kan med fordel også gjøres med alle typer hvit fisk. Hvis du stopper grillingen før fisken har en kjernetemperatur på 60 grader, får du garantert et perfekt resultat.

Krydrer jeg før eller etter grillingen?

Dette varierer. Det er godt å marinere fisk før du griller den, men dette er litt avhengig av hva slags type marinade du bruker. Noen marinader som inneholder sukker svir seg lett og må pensles på som en glasering mot slutten av steketiden. Ellers kan du krydre før, under eller etter grilling. 

Hva med å grille sjømat som scampi og kamskjell?

Absolutt. Du kan grille både kamskjell og scampi rett på grillristen. Her er kunsten å ikke grille for lenge – både scampi og kamskjell krever veldig kort tilberedningstid, ellers blir de tørre. Her skal man bruke høy varme.

Det er også veldig godt å marinere sjømat i en blanding av olje, sitron og krydder før grillingen.

TILBEHØR TIL GRILLMATEN: