Frysetips
Fryseren er en helt naturlig måte å ta vare på maten på, og gir maten lang holdbarhet. Husk å bruke den aktivt i matplanleggingen!
Ved storhandel, kan det være smart å handle noe fryst mat, så slipper du å risikere at noe av innhandlingen blir dårlig før du rekker å spise den. Legg nye innkjøp bakerst i fryseren, så ikke noe blir liggende innerst, bakerst og glemt bort.
Har du noe i kjøleskapet som begynner å bli på hell? Eller middagsrester du vet du ikke kommer til å spise opp dagen etter? Frys det ned! Da forlenger du holdbarheten og kan spise det ved en senere anledning. Husk å fryse det ned i tett emballasje og gjerne merk det du fryser ned med innhold og dato. Ha system på det du har i fryseren, så er det enda lettere å ta det med i planleggingen.
Husk at mat som er raskt fryst ned med avansert fryseteknologi, slik som Findus sine produkter, har bedre holdbarhet i fryseren enn mat du selv fryser ned.
Kan det fryses?
Er du en av de som er flink til å fryse ned bananer som begynner å bli brune? Eller ferdig skivet brød? Da vet du hvor enkelt det er å ta vare på maten som er vanligst å kaste i norske hjem. Men hva med grønnsaker, ost og supperester - kan det fryses? Her har vi samlet noen tips fra våre kokker:
Gi de et raskt oppkok i ca.1 minutt, og så en rask avkjøling i iskaldt rennende vann før du fryser ned i en lukket pose. Da blir de ikke tørre.
Tips til bruk:
Ha de fryste grønnsakene i kokende vann med litt salt, eller bruk de i supper, gryter eller i en wok.
Husk at grønnsaker du fryser selv ikke har like lang holdbarhet som produkter du kjøper fryst. Les mer om hvorfor her.
Frysetips:
Legg i en frysepose med litt vann. Vannet blir til en frysehinne på utsiden som forhindrer fryseskade på fisken.
Tips til bruk:
Tine i en tett pose i iskaldt vann, dette tar ca. 30-60 min. Eventuelt kan du legge fisken i kjøleskapet over natten. Husk at fisk du fryser selv ikke har like lang holdbarhet som produkter du kjøper fryst. Les mer om hvorfor her.
Kjøle ned restene i romtemperatur først, så du ikke varmer opp kjøleskapet. Det kan påvirke all den andre maten du har i kjøleskapet. Når maten har kjølt seg ned er det lurt å avkjøle minimum én time i kjøleskapet før du legger det i fryseren.
Tips for bruk:
Pass på å sjekke om beholderen du har fryst ned restene i tåler oppvarming, før evt. oppvarming. Restene kan tines i kjøleskapet, eller varmes opp på lav varme i litt melk eller vann. Restene er også en perfekt basis for en ny suppe eller gryterett.