Frysetips og frysevettregler for mat

Smart bruk av fryseren

Fryseren er en helt naturlig måte å ta vare på maten på, og gir maten lang holdbarhet. Husk å bruke den aktivt i matplanleggingen! Bruk frysevettreglene i hverdagen, så kan du både spare penger ved å utnytte maten bedre, og redusere matsvinn. Tips til bruk av fryseren og frysing av ulik mat finner du ved å lese videre.

Ved storhandel kan det være smart å handle noe fryst mat, så du slipper å risikere at noen av varene blir dårlige før du rekker å spise dem. Legg nye innkjøp bakerst i fryseren – da får du både bedre oversikt over hva du har, og du får rotasjon så ikke noe blir liggende bakerst og glemt altfor lenge.

Har du noe i kjøleskapet som begynner å bli på hell? Eller middagsrester du vet du ikke kommer til å spise opp dagen etter? Frys det ned! Da forlenger du holdbarheten og kan spise det ved en senere anledning. Husk å fryse det ned i tett emballasje og gjerne merk det du fryser ned med innhold og dato. Ha system på det du har i fryseren, så er det enda lettere å ta det med i planleggingen.

Husk at mat som er raskt fryst ned med avansert fryseteknologi, slik som Findus sine produkter, har bedre holdbarhet i fryseren enn mat du selv fryser ned. 

Hva kan fryses?

Er du en av de som er flink til å fryse ned bananer som begynner å bli brune? Eller ferdig skivet brød? Da vet du hvor enkelt det er å ta vare på maten som er vanligst å kaste i norske hjem. Men hva med grønnsaker, ost og supperester - kan det fryses? Her har vi samlet noen tips fra våre kokker:

Frysetips for blomkål, brokkoli, gulrot, aspargesbønner: 
Gi grønnsakene et raskt oppkok i ca. 1 minutt, og så en rask avkjøling i iskaldt, rennende vann før du fryser ned i en lukket pose. Da blir de ikke tørre.

Tips til bruk: 

Ha de fryste grønnsakene i kokende vann med litt salt, eller bruk de i supper, gryter eller i en wok.
Husk at grønnsaker du fryser selv ikke har like lang holdbarhet som produkter du kjøper fryst. Les mer om hvorfor her.

Frysning av fisk:
Legg i en frysepose med litt vann. Vannet blir til en frysehinne på utsiden som forhindrer fryseskade på fisken.

Tips til bruk:

Tine i en tett pose i iskaldt vann, dette tar ca. 30-60 min. Eventuelt kan du legge fisken i kjøleskapet over natten. Husk at fisk du fryser selv ikke har like lang holdbarhet som produkter du kjøper fryst. Les mer om hvorfor her.

Fryse ost

BRUNOST

Frysetips:
Rester og skalker kan fryses ned direkte i en tett pose.

Tips til bruk:
Bruk som smaksforsterker i gryter og brun saus.

GULOST
Frysetips:
Rester og skalker kan fryses ned direkte i en tett pose. Riv det gjerne opp først. 

Tips til bruk: 
Bruk på pizza eller tacoen.  

Frysing av rømme:
Frys ned direkte i tett emballasje. 

Tips for bruk:
Kjempefin å bruke i gryter eller sauser for å heve smaken og gi fylde. Pass på at rømme ikke tåler koking, og bør has i helt til slutt. 

Rømme som har vært fryst er også super å bruke i vaffelrøre, brøddeig eller i en kakerøre. 

Slik fryser du bananer og annen frukt

DRUER OG FRUKT
Frysetips:
Frys ned i tett emballasje. Kutt opp frukten i passende biter først. 

Tips for bruk: 
Fin å bruke i smoothies. 

BANANER

Frysetips: 

Kutt opp i mindre biter og frys ned i tett emballasje. 

 

Tips for bruk:

Smoothie, bananpannekaker, bananbrød, bananmuffins, banan-softis.