Mat med lang holdbarhet i fryser

Hvor lenge er maten egentlig holdbar?
Holdbarhet i fryser varierer selvsagt med hva slags mat det er snakk om, men det kommer også an på hvordan produktet har blitt behandlet og hvordan det har blitt innfryst.

I artikkelen vår om best før og matmerking kan du lese om forskjellen på de ulike datomerkingene som nå er standard.

Hvor lang holdbarhet har frosne grønnsaker?

Frosne grønnsaker og poteter fra Findus har lang holdbarhet – stort sett 1,5 år (540 dager). Det er fordi innfrysingen av råvarene går raskt – mye raskere enn om du fryser ned selv hjemme, og dette fører til bedre holdbarhet.

I tillegg er grønnsakene fra Findus også ferskdampet. Det betyr at vi damper grønnsakene raskt for deretter å fryse dem ned, mens de fortsatt er helt ferske! Ferskdamping bevarer smak, konsistens og næringsinnhold på en helt naturlig måte, og fører også til at grønnsakene holder seg bedre i fryseren.

Hvor lang holdbarhet har fisk i fryser?

Fisk fra Findus har som oftest holdbarhet på 1–1,5 år (360 – 540 dager), og akkurat som for grønnsakene våre er det rask innfrysing som gir lang holdbarhet. Sjekk riktignok alltid produktet, for det kan variere. Har du fersk fisk som skal fryses ned hjemme, tar innfrysingsprosessen lenger tid, og fisken vil altså ikke være holdbar like lenge som den frosne fisken du kjøper i butikken. 

Fettinnhold er en av de tingene som påvirker holdbarheten, da fett er noe av det første som harskner. Så jo mer fett, jo kortere blir holdbarheten til et produkt. Tommelfingerregelen blir at fet fisk har kortere holdbarhet i fryseren enn mager fisk. Er du usikker på om fisken er mager eller fet? Du finner en oversikt i artikkelen vår om hvit fisk

Holdbarhet for fryst kjøtt

Her er det stor variasjon etter hva slags type kjøtt. Tommelfingerregelen er at kjøtt med høyt fettinnhold har kortere holdbarhet, akkurat som for fisk (fordi fettet harskner).

Eksempler:

  • Magert svinekjøtt holder seg godt lenger i fryseren enn fett svinekjøtt – for eksempel koteletter med fettrand.
  • Kjøttdeig holder seg i opptil 4 måneder, om det har blitt korrekt oppbevart før innfrysingen.

Tenk på at jo nærmere matvaren er best før/siste forbruksdag før du fryser den, jo kortere tid vil den være holdbar også i fryseren. Hvordan maten har blitt oppbevart spiller også inn. Slik mat bør tilberedes raskt når du tar den ut av fryseren.

Lang holdbarhet med rask innfrysing 

Som nevnt tidligere er rask innfrysing med på å gi Findus sine produkter lang holdbarhet. Raskere innfrysing gjør at iskrystallene som dannes blir små; såkalte mikrokrystaller. Disse forringer maten i mindre grad enn større iskrystaller som dannes når innfrysingen går saktere.

Selv med hurtigfrys-metoder i moderne husholdningsfrysere vil man ikke oppnå like rask innfrysing som matvareindustrien oppnår. Du kan altså ikke regne med like lang holdbarhet på mat du fryser ned hjemme, som de frosne produktene du kjøper i butikken.