5 om dagen – våre tips for å oppnå det!

5 om dagen

«5 om dagen» er Helsedirektoratet sin anbefaling om å spise fem porsjoner frukt, bær eller grønnsaker om dagen. Det er i tråd med anbefalingen fra WHO (Verdens Helseorganisasjon) om å ha frukt og grønnsaker som en naturlig del av det daglige kostholdet. Fordelingen bør være omtrent lik mellom grønnsaker og frukt. 

En annen huskeregel for å spise nok frukt og grønnsaker, er "Halve tallerkenen med grønt".

I Norge er det også anbefalt å spise 2–3 porsjoner fisk eller sjømat i uka, samt grove kornprodukter daglig.

Vi i Findus er opptatt av at det skal være enkelt å spise sunt og gjøre gode valg i matveien. Du finner mer informasjon i seksjonen vår om kosthold og ernæring.

Om frukten, grønnsakene og fisken du spiser er fersk eller frossen spiller mindre rolle. Råvarer som raskt blir frosset ned beholder nemlig både næringsstoffer og smak. 

Hva er en porsjon frukt eller grønt? 

Én porsjon tilsvarer omtrent 100 gram, eller en (voksen) håndfull. Her er noen eksempler:

 • 1 vanlig gulrot
 • 1 middels stor frukt som et eple eller en banan
 • 1 avocado
 • 1 neve bringebær, blåbær eller jordbær
 • 1 bolle salat
 • 1 glass juice eller smoothie – men 2 glass er ikke det samme som to porsjoner!
  Tips: bruk grønnsaker i smoothien også, for eksempel spinat, avokado eller erter. Det gir både flott, grønn farge, og et ekstra vitaminboost!

For barn under 12 år kan du regne en porsjon som en av deres håndfuller. Barn fra 12 års alder og oppover beregner du som voksen.

7 tips for å klare å spise fem om dagen av frukt og grønnsaker

Det viktigste er å huske på at alle monner drar! Har du agurkskiver, tomat eller paprika på brødskiva, har du fått i deg litt. Her er noen flere tips:

 1. Spis bær til frokost. Sleng en neve blåbær på havregrøten, muslien eller yoghurten. Ikke bare er blåbær ganske sunt, de er også ofte ganske søte, så da kan du droppe eventuelt sukker på havregrøten! Du kan selvsagt også bruke andre bær, kutte opp en banan eller pære, eller hva annet som faller i smak.
 2. Gjør det til en vane å spise salat eller noen grønnsaker til lunsj.
 3. Ta et eple eller en banan til mellommåltid.
 4. Ha alltid salat eller grønnsaker til middag – enten om du lager wok eller har grønnsakene som tilbehør til annen mat.
 5. Kutt opp frukt og grønnsaker – lett tilgjengelighet gjør at flere spiser mer!
 6. Bruk grønnsaker i maten – rasp for eksempel gulrot sammen med kjøttdeigen om du lager kjøttsaus til pasta, eller mos brokkoli sammen med poteter til potetmos.
 7. Drikk! Smoothie og juice kan være løsningen for å oppnå målet. Men hoveddelen av frukt og grønt bør tygges, ikke drikkes, så du bør fortsatt spise fire porsjoner.

I Findus er vi opptatt av at det skal være lett å spise sunt. Det er mange fristende og enkle oppskrifter med mye grønnsaker å finne inspirasjon blant i oppskrift-seksjonen vår.

Her er noen enkle og gode oppskrifter med masse grønnsaker: