Spis mer erter!
10 oppskrifter til inspirasjon

Søte, grønne erter kan være den ukjente helten fra fryseren din. Til å være så små, er næringsinnholdet i erter overraskende omfangsrikt for mange. Erter er sunt!

Kanskje du bare tenker på erter som tilbehør til kjøttkaker og lutefisk, men den beskjedne erten kan brukes til så mye mer! Uansett om du vil ha litt ekstra grønt til tacoen, en mer mettende salat eller et hint av søtt i suppen, har vi samlet noen oppskrifter hvor erten enten spiller en viktig birolle eller har hovedrollen. La deg inspirere til å bruke mer av de næringsrike, grønne ertene i maten din!

10 oppskrifter med erter

1 – Potet- og ertesuppe

Hjemmelaget suppe kan være veldig enkel middag. Denne kremede suppen trenger ikke ta mer tid enn rundt 20 minutter på kjøkkenet, og kan gjerne serveres med hardkokte egg og rundstykker til.

2 – Pizza med ertekrem

Hvite pizzaer har blitt veldig populært, men vi slår et slag for grønn pizza! Denne må bare smakes – fantastisk god! Eksperimenter deg gjerne frem med topping, for eksempel asparges. Trenger ikke pizzaen å være vegetarisk, kan du jo prøve med noen skiver parmaskinke på.

3 – Pai med bacon, erter og feta

Pai er egentlig en super matrett; den kan like gjerne spises til lunsj eller kvelds som til middag, de kan fryses, spises kalde i matpakka, og er ypperlig til å bruke opp litt rester fra kjøleskapet.

4 – Erteguacamole

Guacamole er jo allerede grønn, men ved å ha grønne erter i, blir det en ny, spennende smaksopplevelse. Servér til tacoen, eller ha som dipp til snacksen til helgekosen.

5 – Smørstekt torsk med bacon og potetmos med erter

Vi kommer jo ikke utenom en oppskrift med erter til torsk! Her tar de små grønne en birolle i potetmosen. Den herlige kombinasjonen av det saftige fiskekjøttet, salt bacon og potetstappen med hint av sødme gjør at selv en torske-skeptiker kan bli omvendt.

6 – Ertepesto

Kombinasjonen av pinjekjerner, basilikum, parmesan og hvitløk er utsøkt som den er, men legg til grønne erter, og pestoen inntar en ny dimensjon med hint av deilig sødme. 

7 – Erteburger  

Du trenger ikke å være vegetarianer for å prøve disse gode burgerne! Test de ut på “kjøttfri mandag”, eller som alternativ til lørdagsmaten.

8 – Crispy rolls med bulgursalat og ertesaus

Et lettlaget og annerledes fiskemåltid, med en ertesaus som ikke bare ser nydelig ut, men som er utrolig god! Tør du prøve?

9 – Ertepuré 

Vi kan vel nesten ikke liste opp oppskrifter med grønne erter, uten å ha med ertepuré! Trofast tilbehør til torsk, pinnekjøtt, lutefisk, kjøttkaker, fish & crisp og annen tradisjonell mat. Men våg å tenke nytt! Hvorfor ikke bruke ertepureen i stedet for majones på brødskiva, eller bruk den i wrap med fiskekaker!

10 – Byggrynsalat med erter og fetaost

Denne salaten kan like fint serveres som tilbehør til fisk, kylling eller grillmat, som den kan nytes til lunsj alene – eller med en skive deilig brød til.

Hvorfor er det smart å spise erter?

Et rikt, variert og balansert kosthold er viktig for god helse. I Findus ønsker vi å gjøre det lett for deg å ta gode matvalg, selv på dager da du har dårlig tid. Derfor vil du i vårt sortiment finne både ferdigretter, spennende grønnsaksprodukter som nuggets og fries, og råvarer som er rike på gode næringsstoffer.

Næringsinnhold i erter

Erter er en næringsrik råvare. Faktisk er det ikke en grønnsak, men en belgfrukt. Findus utvalgte grønne erter er av typen «petit pois», som er en variant av sukkererter. Her er noen av hovedgrunnene til at vi slår et slag for mer erter i kosten:

  • De er rike på proteiner og fiber, og inneholder en rekke vitaminer og mineraler.
  • Kostfiberet gjør at de gir en god metthetsfølelse og er bra for fordøyelsen.
  • At de små grønne ertene inneholder både vitamin C, K, A og B-vitaminene tiamin og folat, i tillegg til viktige proteiner, er nok en av årsakene til at ertepuré er vanlig å være blant de første typer fast føde babyer introduseres for.

Den naturlige søte smaken er jo selvsagt et pluss! Men – som du har sett i oppskriftsforslagene våre over – er det ingen grunn til å slutte å spise erter når man blir stor, snarere tvert om! Du kan finne enda flere erteoppskrifter her.