Alt du bør vite om meieriprodukter, melke- og laktosefritt kosthold

Melk og meieriprodukter har vært en del av menneskers kosthold i århundrer. De gir kroppen viktige næringsstoffer og bidrar til et sunt, balansert kosthold. Av ulike grunner er det noen som ikke spiser meieriprodukter – en av de vanlige årsakene er laktoseintoleranse.

Meieriprodukter og laktosefritt kosthold

Selv om meieriprodukter gir positiv næringstilførsel og at matvarene er trygge og rimelige, velger noen å ha et melkefritt kosthold, mens andre må det grunnet allergi eller laktoseintoleranse. Da er det viktig å vite hva du må spise i stedet for, for å få næringsstoffene kroppen trenger fra andre kilder.

Nedenfor får du informasjon om nettopp dette, og mye mer.

Meieriprodukter – hva er det?

Meieriprodukter inkluderer disse hovedgruppene, og andre produkter laget av disse:

 • melk (fra forskjellige dyr som ku, geit, og bøffel)
 • ost 
 • yoghurt 
 • fløte 
 • smør

Selv om disse produktene kan ha forskjellige ernæringsprofiler, er melk, ost og yoghurt generelt gode kilder til protein, kalsium, vitamin B12 og jod. Alle disse næringsstoffene er viktige for å holde seg frisk.

Til tross for alle næringsstoffene i meieriprodukter, er melkefrie dietter nødvendige for de som har melkeallergi eller laktoseintoleranse. Det er også andre som har valgt å gi opp meieriprodukter, ofte på grunn av miljømessige eller etiske årsaker. 

Hva er et melke- og laktosefritt kosthold?

I et kosthold uten meieriprodukter blir melk og melkeprodukter (som ost, yoghurt, fløte, is og smør) unngått.

Dette innebærer også matvarer som inneholder ingredienser laget av melk, for eksempel melkepulver, kasein og mysepulver.

Hvorfor velger noen et kosthold uten melk og meieriprodukter?

Det er forskjellige grunner til at folk følger et melkefritt kosthold. Nedenfor er noen av de vanligste.

 1. Miljø og dyrevelferd

  Noen mennesker velger å spise mat uten melk på grunn av miljø- eller dyrevelferdsgrunner. Vanligvis har de som gir opp meieriprodukter på grunn av disse årsakene også et vegetarisk eller vegansk kosthold. Derfor er det er viktig å sikre at næringsstoffer som finnes i meieri fås fra andre matvarer for å unngå mangler. 
   
 2. Allergier

  De med melkeallergi kan ikke drikke melk eller spise meieriprodukter. Melkeallergi får kroppen til å reagere feilaktig på proteinene i melk og det utvikles en negativ immunreaksjon, som kløende utslett, hevelse, oppkast og/eller pustevansker. Selv om alvorlige reaksjoner er sjeldne, kan de være livstruende.
   
 3. Laktoseintoleranse

  Mennesker som lider av laktoseintoleranse er ikke i stand til å fordøye laktose, en type sukker som finnes i melk. Dette kan forårsake oppblåsthet, magesmerter og ubehag, oppkast og diaré. Selv om intoleransesymptomer kan være smertefulle, er de vanligvis ikke livstruende.

  Nivået av intoleranse kan variere fra person til person. Ved å spise laktosefrie alternativer kan mange fortsatt nyte melk og meieriprodukter, uten å få fordøyelsesproblemer.
  Hvis du er bekymret for melkeallergi eller laktoseintoleranse, bør du ta kontakt med lege eller helsepersonell for å få en medisinsk vurdering.

Hvilke næringsstoffer finnes i meieriprodukter?

Meieriprodukter som melk, ost og yoghurt inneholder protein, kalsium, vitamin B12 og jod. Disse stoffene er avgjørende for en god helse.

Å redusere eller kutte ut melk fra dietten kan resultere i et lavere inntak av visse næringsstoffer, spesielt kalsium og jod, som i stor grad finnes i meieriprodukter. På samme måte kan et strengt vegetarisk eller vegansk kosthold resultere i et lavere inntak av vitamin B12.

Bør jeg ha et melkefritt kosthold hvis jeg ikke har allergi eller laktoseintoleranse?

For de som ikke lider av melkeallergi eller laktoseintoleranse, og som ikke har blitt anbefalt av en lege å kutte ut meieriprodukter, er det ikke nødvendig å fjerne det fra kostholdet ernæringsmessig.

Meieriprodukter inneholder mange viktige næringsstoffer som protein, kalsium, jod og vitamin B12. Det er imidlertid viktig å følge kostråd for meieriprodukter, da noen produkter, for eksempel hard ost, kan inneholde mye mettet fett og salt.

For de som eller velger å ha et kosthold uten meieriprodukter, er det viktig å spise matvarer som inneholder lignende næringsstoffer. Det vil gjøre at kroppen skaffer viktige stoffer fra andre matkilder, og dermed unngå mangler.

Ved plantebaserte melkealternativer bør du velge de som er usøtet, for å unngå overdrevent sukkerforbruk. Vi anbefaler at du alltid sjekker matetiketter.

Vil du ha mer informasjon om sunne spisevaner, kan du kan du lese flere av artiklene våre om kosthold og ernæring. I Findus ønsker vi at det skal være lett å spise sunt, så produktutvalget vårt dekker de fleste behov, enten det er fisk, grønnsaker eller kjøttfrie alternativer du leter etter.


Oppskrifter til inspirasjon