Jern - kroppens behov

Jern bidrar til å frakte oksygen rundt i kroppen vår. Det er med andre ord et viktig næringsstoff.

Vi kan få i oss jernet kroppen trenger fra et balansert kosthold. Så hvor mye jern trenger kroppen egentlig?

Hva er jern?

Jern er et mineral som kroppen ikke produserer selv, men som den trenger. Vi må altså sørge for å dekke jernbehovet via kostholdet vårt1.  


Hvorfor er jern viktig for kroppen?

I kroppen er jernet en viktig bestanddel av proteinet hemoglobin. Oksygen fraktes rundt i kroppen vår ved hjelp av røde blodceller og hemoglobin. Uten jern blir det færre røde blodceller og hemoglobin, og det blir tyngre for kroppen å transportere oksygenet2.     

Jern finnes også i muskler og enzymer; jernholdige enzymer bidrar til at energiholdige næringsstoffer i kroppen (som fett og karbohydrater) forbrennes3.  

Jern og vitamin = sant

Enkelte matvarer fremmer opptaket av jern, mens andre hemmer det.

Spesielt C-vitamin er gunstig for jernopptaket i tarmen. Koffein derimot kan hemme opptaket av jern.

Kroppen din får med andre ord mer jern ut av maten du spiser om du kombinerer den med noe som har innhold av C-vitamin, enn om du hiver innpå en kaffekopp sammen med maten.

Hvor mye jern trenger kroppen?

Anbefalt daglig inntak av jern er forskjellig for ulike grupper. Disse offisielle anbefalingene er utarbeidet på nordisk nivå4

  • Menn: 9 mg
  • Kvinner: 15 mg (eldre: 9 mg)
  • Barn 2–5 år: 8 mg
  • Barn 6–9 år: 9 mg
  • Barn 10–13 år: 11 mg

Barn og ungdom i vokseperioder, menstruerende kvinner, gravide eller ammende, blodgivere og enkelte andre grupper kan ha behov for økt inntak. Rådfør deg med lege.

Veganere og vegetarianere bør også være spesielt oppmerksomme på hvor mye jern de får i seg via kostholdet.

For lite jern (jernmangel)

En av de vanligste årsakene til anemi («blodfattig») på verdensbasis er jernmangel. Merk at anemi, mangelen på røde blodlegemer, også kan ha andre årsaker enn jernmangel. Når det er mangel på jern som er årsaken, kalles det jernmangelanemi

Symptomer på jernmangelanemi er blant annet tretthet, slapphet, andpusten, svimmel, nedsatt arbeidskapasitet.

Kan kroppen få for mye jern?

Jernoverskudd er mulig, men det er sjelden. Det er rett og slett fordi via et vanlig kosthold får vi i oss såpass små mengder med jern at det ikke vil hope seg opp i skadelige mengder i kroppen. 
Tilskudd av jern via preparater kan ved høye doser gi forstoppelse eller diaré. Hos barn kan det gi forgiftning, så oppbevar eventuelle tilskudd utilgjengelig for små barn5.