Hvorfor er grønnsaker en viktig del av kostholdet vårt?

Grønnsaker er naturens underverker – de er proppfulle av næringsstoffer og gir farge og smak til maten. Finn ut hvorfor grønnsaker er så ernæringsmessig bra her.

Generelt sett har grønnsaker et lavt innhold av fett, sukker og energi. Noen grønnsaker, som for eksempel erter, inneholder også fiber og proteiner. Det finnes en rekke forskjellige grønnsaker å velge mellom, og å inkludere et utvalg av disse i kostholdet ditt vil hjelpe deg med å øke fiber- og proteininntaket. Hvorfor ikke prøve en fargerik wok, med grønnsaker som brokkoli, paprika og aspargesbønner?

Proppfulle av vitaminer og mineraler

Grønnsaker inneholder også en rekke viktige vitaminer og mineraler.

Forskjellige grønnsaker kan inneholde forskjellige næringsstoffer og derfor anbefales vi å spise et variert og fargerikt utvalg.

Mer variasjon betyr at vi får i oss flere av de forskjellige vitaminene og mineralene, og vi i Findus har mange næringsrike grønnsaker i våre produkter:

- Erter inneholder vitamin A, C, K, folat og tiamin, i tillegg til jern.

- Rosenkål inneholder vitamin C, K og folat, i tillegg til kalium.

- Brokkoli og blomkål inneholder vitamin C, folat og kalium.
Brokkoli inneholder i tillegg vitamin A (betakaroten), jern og kalsium.

Er fiberinntaket ditt høyt nok?

Fiber noe de aller fleste av oss bør prøve å spise mer av. Å spise mer grønnsaker er en super måte å få i seg ekstra fiber på!

Fiber er som regel komplekse karbohydrater og det finnes både løselig og uløselig fiber. I grønnsaker er det mye uløselig fiber og det antas at dette er avgjørende for at fordøyelseskanalen fungerer normalt.

EFSA (European Food Safety Agency) har satt en europeisk referanseverdi på 25 g kostfiber per dag. Dette samsvarer med anbefalingene fra Helsedirektoratet i Norge, som anbefaler minst 25-35 g per dag

Synes du det er vanskelig å spise nok grønnsaker? Da bør du prøve våre Sprøbakte grønnsaker; Grønnsaksfries og Grønnsaksnuggets. Dette er skikkelig sprø og digge grønnsaker, som passer perfekt til middagene du allerede har på repertoaret!

Alle trenger proteiner

Protein er et veldig viktig næringsstoff, og noen grønnsaker kan være en god proteinkilde for folk som har et vegetarisk eller vegansk kosthold.

Proteiner er viktig for vekst, vedlikehold og reparasjon av kroppen, og hvor mye protein vi trenger varierer avhengig av faktorer som kroppsvekt og alder.

For eksempel fremmer protein muskelvekst og bidrar til å opprettholde muskelmasse og et sterkt skjelett.

I Norge og resten av Europa får de fleste av oss i oss nok protein for å dekke kroppens behov, men for å gi ditt neste måltid en ekstra «boost» – hvorfor ikke prøve Våre Utvalgte Erter?