Ingredienser
Slik gjør du
Ha melk, finhakket løk, laurbærblader og pepperkorn i en middels stor kjele (gjerne med tykk bunn), og varm opp til det akkurat begynner å putre. (Hopp over dette punktet om du skal ha annen smak i sausen).
Ta av varmen, og la blandingen stå og avkjøle seg i omtrent 25 minutter. Hell deretter blandingen gjennom en sil. (Hopp over dette punktet også om du skal ha ren, hvit basissaus.)
(Begynn her hvis du skal lage ren, hvit basissaus.)
Smelt smøret i en tykkbunnet kjele, og rør inn melet – dette vil da bli til en deig-/pasta-aktig masse (kalt roux).Rør over svak varme i et par minutter – det er viktig å røre hele tiden, så det ikke blir brent!
Spe i litt og litt melk under omrøring, og gjenta til du har helt oppi all melken. Mens du heller og rører, vil du se at sausen tykner til. Reguler tykkelsen med mengden melk du heller i av gangen.
La sausen småkoke (husk å røre!) i ca. 10 minutter.
Smak til med muskat, salt og pepper (eller andre smakstilsetninger, se nedenfor). Vær forsiktig så du ikke brenner deg på tunga.
Serveringstips
Ulike varianter av hvit saus laget fra grunnoppskrift
Ostesaus
Ha i 100 g velsmakende ost (cheddar, Jarlsberg el.l.) i steg 6 for å lage en fyldig, hvit ostesaus. Det er godt å helle over for eksempel blomkål eller andre kokte grønnsaker, til pasta og i lasagne.
Karrisaus
Tilsett et par teskjeer med karri (eller etter smak) for å få den klassiske sausen til fiskeboller. Lager du karrisaus kan du ha i karrien i det smeltede smøret, før du lager jevningen.
Sennepssaus
Ha i 2–3 ss (grov) sennep for en spennende saus til for eksempel stekt fisk, lutefisk, røkt svin- eller lammekjøtt.
Urtesaus
Skal du ha saus til kylling eller pasta kan det være godt med urter i. Prøv med for eksempel timian, basilikum, persille. Saus med urter er også godt til koteletter og stekt fisk.
Sitronsaus
Til fisk, spesielt kokt eller ovnsbakt, er det også godt med sitronsaus. Tilsett finrevet skall og saft av ca. 1 sitron, og eventuelt litt finhakket gressløk, dill eller kruspersille.