Nøttestek

Forberedelsestid
'
Tilberedelsestid
'
Antall porsjoner
6
Vanskelighetsgrad

Ønsker du vegetar julemat? Lag innbakt nøttestek

Nøttestek er julemiddagen over alle for mange vegetarianere! Den tar utgangspunkt i en Beef Wellington, men erstatter kjøttet med en nøttefarse. Farsen inneholder i tillegg til ulike nøtter gjerne linser og grønnsaker som rosenkål.

I utviklingen av denne oppskriften har vi latt oss inspirere av vegetarbloggen.no sin oppskrift. Du må beregne god tid når du skal lage nøttestek, men gå sammen om oppgavene og gjør det til en hyggestund på kjøkkenet. Tips: Med ferdig butterdeig blir jobben litt enklere.

Sprøstekt butterdeig og nøttefarse er en nydelig smakskombinasjon, som vi også vil påstå at faller i smak hos de aller fleste – vegetarianer eller ei! 

Server med tradisjonelt julemat-tilbehør som svisker, stekte epler, rødkål og poteter, og la julestemningen senke seg.

Forberedelsestid
'
Tilberedelsestid
'
Antall porsjoner
6
Vanskelighetsgrad

Ingredienser

Nøttefarse: 
30 g 
tørket steinsopp
1 stk 
aubergin
200 g 
valnøtter
100 g 
mandler
100 g 
hasselnøtter
1 stk 
squash
2 stk 
gulrøtter
10 stk 
tørkede aprikoser
200 g 
røde linser (ferdig kokte)
4 ss 
havregryn
3 ss 
soyasaus
4 ss 
ketchup (eller BBQ-saus)
2 ss 
currypaste
1 
pakke (5 plater) butterdeig
Soppfyll: 
150 g 
sjampinjong
1 stk 
gul løk
3 ss 
griljermel (brødrasp)
3 
ss
 
persille, hakket

Slik gjør du

 1. Ha steinsopp i en bolle og dekk med kaldt vann. La ligge i ca. 1 time. Hell av vannet og la soppen renne godt av seg. Stek  lett i en panne med litt olje og sett til side.
 2. Legg nøttene i en bolle og dekk med kaldt vann, la de ligge i ca. 2 timer. Hell av vannet og hakk opp nøtteblandingen i en foodprossessor til en grovmalt masse (ikke så fint at det blir som mel). 

 3. Kutt aubergin og squash i terninger og bland med 1 ss salt. La det renne av seg i et dørslag i ca 30 min. Skyll av saltet i kaldt vann og bak grønnsakene i ovnen på 180 grader i 15 min. Ta ut av ovnen og sett til side.
 4. Riv gulrøttene på et rivjern og finhakk aprikosene. 

 5. Nå blandes alt sammen; ha nøtter, steinsopp, aubergin, squash, gulrøtter, linser, currypaste, aprikos, soyasaus, havregyn og ketchup i en miksebolle, og bland godt sammen til en grov farse. Sett til side.
 6. Finhakk løk og sopp og stek i en stekepanne med litt rapsolje. Ha i brødrasp og den hakkede kruspersillen på slutten av steketiden. Sett til side og avkjøl. Nå er det klart for innpakking!

 7. Kjevle ut fire buttedeigsplater til dobbelt størrelse. Legg platene slik at de overlapper hverandre til en stort rektangel. «Lim» skjøtene sammen ved å pensle med egg, smeltet margarin eller olje. Fordel soppfyllet utover butterdeigen, la det være igjen ca. 5 cm ut til kantene. 
 8. Deretter klemmes nøttefarsen sammen til en tykk "filet". Dytt halve rosenkål inn i nøttefarsen og klem den pent sammen igjen. Legg "fileten" på den ene kanten av butterdeigen med soppfyllet, og rull alt sammen. Klem endene på rullen godt sammen og pass på at nøttesteken blir tett i alle skjøter. 

 9. Server Nøttesteken med tradisjonelt tilbehør til julemat som poteter, rødkål, svisker og stekte epler. Velbekomme!

 10. Den siste butterdeigsplaten brukes til å stikke ut blader, lage en flette eller lignende for pynt. Fest med egg, margarin eller olje. Pensle hele nøttesteken med det samme og stek i stekeovnen på 180 grader i ca. 40–50 minutter til den har en fin og gyllen farge.

Serveringstips

Nøttesteken egner seg fint til å fryses. Lag den ferdig, men ikke stek den. Pakk den godt inn og frys ned. Den kan stekes rett fra fryst tilstand, i ca. 50-60 minutter.

Du kan også fryse Nøttesteken ned i skiver, og varme den opp igjen i en stekepanne.

Tips! Denne nøttefarsen egner seg også godt til å stekes som vegetarburgere eller vegetarboller, og kan brukes som alternativ stuffing til kalkun. Det kan altså lønne se gå lage litt ekstra farse når du først er i gang, og fryse ned til flere gode måltider.

Hva våre kunder mener
Skriv en anmeldelse
Dine opplysninger
*
*
* Obligatoriske felt
Din vurdering
Vurder oppskriften
*
*
* Obligatoriske felt
 • Veldig god
  Godt alternativ til ribbe. Veldig god nøttefarse!
  Ja, jeg vil anbefale dette produktet til en venn.