Rosenkål med bacon

Tilberedelsestid
'
Antall porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
Rosenkål med bacon

Rosenkål med bacon er klassisk tilbehør til lutefisk, ribbe og kalkun i juletiden. Både fordi rosenkålen er en "vintergrønnsak" som kan høstes helt til etter frosten har kommet, og fordi dens særegne kombinasjon av bitterhet og sødme gjør at den passer godt til denne type retter.

Men – den lille kålen kan fint spises resten av året også (du finner de i frysedisken)! Server til viltstek eller lam, i wok eller som forrett – mulighetene er mange! Se flere tips og oppskrifter nedenfor.

Tilberedelsestid
'
Antall porsjoner
4
Vanskelighetsgrad

Ingredienser

1 
pakke 
bacon i skiver/terninger
olje
salt
pepper

Slik gjør du

  1. Skjær opp baconet i biter (hvis nødvendig).
    Sprøstek i varm stekepanne, og legg til side.
  2. Stek rosenkål som anvist på pakken:
    Ha litt olje og rosenkål i en varm, stor stekepanne. Vend de små kålhodene jevnlig under steking i 6 til 7 minutter. Sett gjerne ned varmen mot slutten.

  3. Hell over baconet mot slutten av steketiden.
  4. Smak til med salt og pepper.
    (Vær sparsommelig med saltet om du har brukt tørrsaltet bacon.)

Serveringstips

Varianter av rosenkål med (eller uten) bacon:
 

Tilsett grovhakkede hasselnøtter mot slutten av steketiden. Bland tilslutt inn eplebiter og eventuelt litt finhakket persille. Du kan også presse litt sitronsaft over. 
 

Rist pinjekjerner i tørr panne aller først, og legg til side. Stek rosenkålen med finhakket hvitløk, og hell over en blanding av honning og hvit balsamico eller epleeddik som får surre i pannen de siste minuttene. Dryss over pinjekjernene og finrevet parmesan etter smak. Her kan du fint droppe baconet, eller ha det som valgfritt tilbehør.