Bulgursalat

Bulgursalat er enkelt – både å lage og å variere. Server varm, lun eller kald, til lunsj, som en rett i seg selv, eller som tilbehør til annen mat. Det er også en ypperlig måte å bruke opp diverse rester på! Få tips lenger ned på siden.

Bulgursalat – grunnoppskrift

Porsjoner:
Tid: 10 min. + trekketid

Ingredienser:

5 dl vann
2,5 dl bulgur (eller etter instrukser på pakken)
1 pk erter (ca. 300 g)
100 g fetaost (terninger eller smuldret)
2 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
1 tomat, i terninger
Dill etter smak (eller persille)
1/4 ts salt

Slik lager du bulgursalaten:

  1. Kok opp vannet, tilsett bulgur og la stå og trekke; beregn fra 20 min og oppover (følg anvisning på pakken).
    Bulgur kan også kokes i stedet for å trekke; følg anvisning på pakken.
  2. La ertene tine mens bulguren blir ferdig.
  3. Hell av/press ut eventuelt overflødig vann fra bulguren. 
  4. Ha bulguren i en egnet serveringsbolle, tilsett de tinte ertene og fetaosten.
  5. I en liten skål ved siden av, bland sammen dressingen:
    Olivenolje, sitronsaft, dill (alternativt persille) og litt salt. 
  6. Hell dressingen over bulguren, ha i tomatterningene og bland lett sammen.

Se videre for tips til hvordan du veldig enkelt kan variere denne oppskriften.

Ulike variasjoner:

Bulgur kokt med buljong

Koker du bulguren med grønnsak- eller kyllingbuljong får den en rikere smak. Husk å kutte ut saltet i så fall. 

Mer smak med purre eller vårløk

Ha i finstrimlet purre eller vårløk for mer smak. De kan være i stedet for, eller i tillegg til, hakket tomat.

Fargerik bulgursalat

Rør inn litt tomatpure og paprikapulver i bulguren, og ha i rød eller gul paprika i biter.

Spennende smakskombinasjon

Erter og mynte er en klassisk kombinasjon, for eksempel til retter med lam. Bland inn hakket mynte i stedet for dill.

Noen kjappe fakta om bulgur:

     Vanlig bulgur inneholder gluten (bulgur lages av durumhvete).

     Sammenlignet med couscous har bulgur noe høyere innhold av kostfiber.

     Bulgur kan ha ulik grovhet; fra ganske fin til ganske grov. Det vanligste å få tak i på butikken er nok middels grov. 

     Oppskrifter med couscous kan ofte lages med bulgur eller byggris i stedet for, og motsatt. Couscous er gjerne finere i konsistensen, så det kan påvirke resultatet.

     Bulgur stammer fra området rundt Middelhavet, og er spesielt vanlig i Tyrkia og Midtøsten.

Ikke spist opp alt?

Rester av kokt bulgur kan du oppbevare i kjøleskapet i en lufttett beholder i 2–3 dager. Vær klar over at den etter hvert kan avgi væske, så konsistensen kan bli litt grøtete. Bulgursalat kan spises kald – for eksempel til lunsj!

Bulgur-rester kan også varmes opp:

I mikro: Avhengig av mengde, beregn fra 3 minutter og mer. Rør om av og til.

I stekeovn: Forvarm ovnen til 180 grader. Spre bulguren i en ildfast form, og varm opp i ca. 20 minutter eller til gjennomvarm. 

I kjele: Ha en spiseskje olivenolje i en kjele sammen med bulguren. Varm opp under omrøring på middels varme. 

Unngå å kjøle ned og varme opp flere ganger.

Hva passer bulgur til?

I og med at bulgur er lett å variere, passer det til mye forskjellig:

  • Server i stedet for ris til kylling.
  • Bruk det som alternativ til poteter ved siden av karbonadene.
  • Vår ferdige bulgurmiks med spinat og kikerter smaker også godt som tilbehør til fiskegrateng eller ovnsbakt fisk.
  • Bruk bulgurblanding til å lage kjøttfrie retter, som f.eks. fylt paprika.

 

 

Rester + bulgur = sant

Har du middagsrester kan bulgursalaten være redningen for å unngå å kaste mat. Prøv for eksempel bulgursalat med:

  • Ternet avocado
  • Kyllingbiter
  • Kjøttboller
  • Reker
  • Aubergine eller squash
  • Hardkokte egg
  • Søtpotet (stekt eller ovnsbakt)
  • Chorizo

Spe eventuelt på med en pose Veggie Sides bulgur, spinat & kikerter.