Alt om å koke blomkål - og annen tilberedning

Det er enkelt å tilberede blomkål; uansett om du koker, steker eller baker den. Blomkål er en god kilde til viktige næringsstoffer som C-vitamin og kostfiber, og blomkålen i Findus-pakkene er dyrket frem av norske bønder.
Alt om å koke blomkål - og annen tilberedning
Det er enkelt å tilberede blomkål; uansett om du koker, steker eller baker den. Blomkål er en god kilde til viktige næringsstoffer som C-vitamin og kostfiber, og blomkålen i Findus-pakkene er dyrket frem av norske bønder.

Slik koker du blomkål

Kokt blomkål er tradisjonelt tilbehør til en rekke kjøttretter, men er også godt til fiskemiddag av flere slag.

  1. Kok opp rikelig med vann i en stor nok kjele (avhenger av mengde/størrelse). Det skal være nok vann til å dekke blomkålen.
  2. Ha eventuelt i litt salt.
  3. For fersk blomkål fjerner du bladene, og lag eventuelt et snitt i stilken med en skarp kniv.
  4. Kok blomkålbuketter i 4–5 minutter, og helt blomkålhode i 10–15 minutter.
  5. Kjenn med en spiss kniv om blomkålen er mør; da er den ferdig.
  6. Hell av vannet.

Koketid for blomkål

Hvor lenge blomkål skal koke avhenger blant annet av om du skal tilberede et helt hode eller buketter, og om de er frosne eller ferske. Koketidene nedenfor er derfor kun pekepinn.

  • Helt blomkålhode: Fra 10–15 minutter, avhengig av størrelsen. Legg med stilken ned.
  • Blomkålbuketter, ferske: Mellom 4–5 minutter.
  • Frossen blomkål: Legg de i kokende vann, og la koke i ca. 3 minutter.

Dampe blomkål

Blomkålbuketter kan også dampes, enten i kjele eller i ovn.

Legg de da på en rist over kokende vann (kanskje med en klatt godt smør i). 

La bukettene dampe i rundt 5 minutter til de er møre.

Klikk her for å lese mer om hvordan man damper grønnsaker.

Steke blomkål

Blomkål er supergodt å steke! 

Slik gjør du:

  1. Varm opp litt matolje (f.eks. rapsolje) i en stekepanne. Bruk middels sterk varme.
  2. Ha i de frosne blomkålbukettene, og stek under omrøring i 6–7 minutter.
  3. De skal begynne å bli gyldne i fargen.
  4. Topp med ønsket garnityr for ekstra prikk over i-en; f.eks. parmesan, sprøstekt bacon, granateplekjerner eller rosiner (!).

Bakt blomkål - enkelt og godt!

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 210 grader.
  2. Legg blomkålbukettene i en ildfast form eller langpanne.
  3. Dryss over litt olivenolje.
  4. Smakssett med for eksempel hvitløk eller grønne urter.
  5. Bak i ovnen i 15–20 minutter, til den begynner å bli mør.

Oppskrifter med blomkål og ferdig blomkålris til inspirasjon