Hvordan tilberede rosenkål - tips og triks 

Hvordan tilberede rosenkål - tips og triks 

Koke rosenkål - slik gjør du

Det er enkelt å koke rosenkål. Bruker du frossen rosenkål fra Findus, er den ferdig renset. Har du kjøpt fersk rosenkål, må du kanskje rense de først ved å kutte av de brune endene og fjerne de ytterste bladene. Det er også en fordel om kålhodene har omtrent samme størrelse.

  1. Kok opp litt vann i en passe stor kjele (størrelsen kommer an på hvor mye rosenkål du skal koke).
  2. Ha rosenkålen i vannet og legg på lokk.
  3. La rosenkålen koke i 4–10 minutter (tiden varierer etter bl.a. størrelsen). Det er bedre at de kokes litt kort, enn for lenge.
  4. Hell av vannet.

Rosenkål koketid

  1. Frossen rosenkål skal koke i ca. 5 minutter.
  2. Fersk rosenkål kan trenge å kokes i alt fra 4 til 10 minutter.

Hvordan vet du at de er ferdig kokt? Kålhodene skal være møre, men ikke myke og vasne – hell av vannet før du lett kan stikke en kniv/gaffel inn i kålhodene.

Hvordan lage smørdampet rosenkål

Smørdampet rosenkål er nydelig tilbehør til for eksempel kalkun.

  • Bruk en passe stor kjele, hvor du har i vann som dekker bunnen. Har du en damprist skal vannet gå til rett under bunnen av den.
  • Kok opp vannet under lokk (mer effektivt).
  • Ha i rosenkålen og en god klatt med godt smør (ikke margarin).
  • Damp i ca. 4 minutter.

Stekt rosenkål

Har du prøvd å steke rosenkål i stedet for å koke? Når du steker de kommer den litt nøtteaktige smaken enda tydeligere frem. Du kan også bruke rosenkål i wok; har du litt igjen er det å «slenge» de med i en wok en super måte å bruke opp restene på.

  1. Bruk en varm stekepanne.
  2. Ha i litt rapsolje og rosenkålhodene. Del de eventuelt i to først.
  3. Stek i 6–7 minutter. Vend og rør på de jevnlig – de kan gjerne få litt brune stekeflekker.
  4. Senk eventuelt varmen litt mot slutten.
  5. Dryss over godt salt og litt kvernet pepper.

Tips: Når du steker rosenkål kan du eksperimentere deg frem med ulike smaker. For en spennende smakskombinasjon kan du bruke kokosolje til å steke i. Prøv også å steke sammen med hakket chili, hvitløk, pinjekjerner eller baconterninger. Eller kanskje et dryss av revet parmesan på toppen?

Ovnsbakt rosenkål - lettvint og smakfullt!

Du kan også la rosenkålen tilberede seg selv i stekeovnen. Det er jo veldig lettvint og blir skikkelig godt!

  • Forvarm ovnen til 200 grader.
  • Del rosenkålhodene i to eller fire.
  • Legg de i en ildfast form med litt olivenolje, salt og pepper. Noen hvitløksfedd innimellom hever smaken.
  • Stek i rundt 15 minutter (til de er gyllne og møre).

Visste du dette om rosenkål?

De små rosenkålhodene er faktisk proppfulle av gode næringsstoffer! De har høyt innhold av vitamin C, K og folat, og masse kostfiber.

Rosenkål har, kanskje i takt med økende interesse for vegetarmat, fått et oppsving i popularitet. Det er mange spennende måter å inkludere rosenkål i kostholdet på.

Flere Oppskrifter med rosenkål: