Vegan og vegetarianer
Er du veganer eller vegetarianer? Om ikke du er det selv, så er sjansen for at noen i din omgangskrets er det, ganske stor. I følge en undersøkelse gjennomført av IPSOS doblet antallet som kaller seg veganere eller vegetarianere fra 2019 til 2020.
Noen av årsakene til veksten, og hva et primært plantebasert kosthold innebærer, er noe av det du kan lese mer om her. La oss først få klarhet i de ulike begrepene og kostholdsretningene.
Hva er veganer?
Veganer spiser ikke animalske produkter i det hele tatt. Det vil si et kosthold uten meieriprodukter, egg, fisk og sjømat. Mange veganere unngår også bruk av andre produkter med animalsk opprinnelse eller ingredienser, som honning, lær, ull, og stivelse med animalske ingredienser.
Hva er vegetarianer?
Felles for vegetarianere (på folkemunne ofte kalt «veggis») er at de ikke spiser kjøtt. Det er de andre typene animalske produkter som varierer mellom de ulike undergruppene.
Pescetarianer – vegetarianer som spiser fisk
Spiser du ikke kjøtt, men har et kosthold med fisk og annen sjømat, vil den mest brukte benevnelsen være pescetarianer.
Lakto-ovo – vegetarianer som spiser egg og meieriprodukter
Spiser du ikke egg, kjøtt eller fisk, men spiser produkter med melk, ost eller andre meieriprodukter, kan du kalles en lakto-vegetarianer.
Lakto-vegetar – vegetarianer som spiser meieriprodukter
Du som ikke spiser kjøtt eller egg, men spiser meieriprodukter, kalles for lakto-vegetarianer.
Ovo-vegetarianer – vegetarianer som spiser egg
Spiser du egg, men ikke kjøtt eller meieriprodukter, ja da kan du nok kalle deg en ovo-vegetarianer.
Hva er fleksitarianer?
Fleksitarianer er et begrep som har vokst frem i de senere år. Det beskriver de som som primært har et kosthold uten kjøtt, men som ikke har valgt det helt vekk. Her kan du lese mer om fleksitar-kosthold.
Hvorfor bli veganer eller vegetarianer – vanlige årsaker
Det kan være mange ulike grunner som ligger bak et valg om å bli veganer eller vegetarianer. Noen av de vanligste er:
- Etiske årsaker. Husdyrhold, dyrevelferd og bærekraft er eksempler på hvorfor mange velger å ikke spise kjøtt og andre animalske produkter.
- Miljø og klima. Forskjellige studier viser til at kjøttproduksjon og husdyrhold bidrar til drivhuseffekten. Tallene varierer sterkt, men studiene viser alle til at husdyrhold utgjør en stor del. Det skyldes både metanutslipp, spesielt fra kyr, og hogst/rydding for å dyrke fôr.
- Helse. Kjøtt, spesielt rødt kjøtt, inneholder mye transfett og mettet fett, som kan bidra til fedme og høyt kolesterolnivå. Det øker risikoen for diabetes og hjertesykdom. Vær forsiktig med å bytte ut kjøttet med andre usunne matvarer, eller å erstatte det med grønnsaker – kutter du ut noe fra kostholdet ditt, er det viktig å sikre at du får i deg nok av alle de viktige næringsstoffene kroppen trenger.
Vegansk kosthold og vegetarkost – ting å tenke på
Noen myter rundt kjøttfritt kosthold er at det kan gi mangel på enkelte vitaminer, proteiner og jern.
Veganere og vegetarianere kan fint få i seg næringsstoffene kroppen trenger, men det krever litt mer kunnskap.
Proteiner finnes av ulike slag i plantebaserte matvarer som belgfrukter, nøtter, frø og korn. Kombinasjon er viktig – du kan lese litt mer om det i denne artikkelen om proteiner.
Jern finnes i kjøtt, spesielt rødt, men også i grønne grønnsaker og grove kornprodukter. Det er riktignok forskjell på hvor godt kroppen klarer å utnytte jernet fra de ulike matvarene. Les mer om mat med jern her.